Kultography

A nő, aki tudta nélkül vált halhatatlanná

A nő, aki tudta nélkül vált halhatatlanná

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2012-04-16 18:30

Rebecca Skloot nem kis feladatot vett a nyakába, amikor úgy döntött, tényregényt ír Henrietta Lacks életéről. Sok-sok év kutatómunkájának eredménye a könyv, amely ismét csak azt igazolja: a valós életnél nincs izgalmasabb történet. A szerző sem neveket, sem más adatokat nem változtatott meg, a könyv felépítése is a sűrű szövésű eseményekben segíti eligazodni az olvasót, nem hatásvadász, története és szereplőinek változatossága teszi szórakoztatóvá. Az ilyen jellegű írói alázat igen ritka, és legalább annyira figyelemre méltó, mint maga a könyv.

Henrietta Lacks az ötvenes években élt, amikor Amerikában nagyban tombolt a szegregáció, gyermekcipőben járt az orvosi etika, és sok élet tűnt feláldozhatónak a tudomány oltárán. A Baltimore-ban élő Henrietta harmincas éveiben járó színesbőrű anya, akinek elég kemény élet jutott születésétől fogva, és egészen betegségéig minden nehézséget túlélt. Méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, és éppen egy olyan kórházban, ahol egy kutatócsoport a sejtszaporítással kísérletezett évek óta. Henrietta daganatából is mintát vettek, és ez a néhány sejt gazdájával szemben elpusztíthatatlannak tűnt. A kísérletről a Lacks család mit sem tudott, sok-sok évvel Henrietta halála után véletlenül értesültek a HeLa sejtek létezéséről. Ekkor szembesült először a család kifosztottságával, amelyre kevés gyógyírt jelentett az orvosi csoda, amelyet Henrietta folyamatosan osztódó sejtjei jelentettek. A HeLa sejtek bejárták az egész világot, sőt, űrutazásokra is elvitték, orvosok ezrei kísérleteztek velük, Nixon elnök pedig a rák elleni küzdelem megoldását várta tőlük.

A Henrietta Lacks örök élete című könyv nem csak az orvostudomány történetébe enged bepillantást, de az emberi jogok és az orvosi etika kérdéseibe is. Nem csak a kutatók köszönhetnek sokat a HeLa-sejteknek, de a betegek is, akiknek jogait és lehetőségeit a Henrietta sejtjeivel történő kísérletek kapcsán tették egyre fontosabbá az egészségügyi intézmények. A halhatatlan sejtek pedig milliárdos üzletet jelentettek a laboroknak, miközben a Lacks családnak orvosi ellátásra csak nagyon ritkán volt pénze. A szerző nem egyszer ütközött kutatómunkája során rideg elhatárolódásba a család részéről, amely aztán éppen az írónő türelme és kitartása hatására szólalhatott  meg igazán őszintén. Így a Lacksok váltak a regény szerethető szereplőivé, amely egyszerre ötvöz család és orvostörténeti elemeket.

A Park Kiadó gondozásában megjelent könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akiket kicsit is érdekel az orvostudomány és az emberi életek találkozása. Nem nyálas kórházregényről van szó, sokkal inkább egy figyelemreméltó és hiánypótló alkotásról, amely méltó emléket állít egy ismeretlen nőnek, aki e regénynek köszönhetően halhatatlansága mellé hírnevet is kiérdemelt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása