Kultography

Lengyel Filmtavasz a Művész és a Corvin moziban

Lengyel Filmtavasz a Művész és a Corvin moziban

Kultography írása itt: - 2012-04-04 16:41

Idén zömmel olyan alkotásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek más-más nyelven és eszközökkel dolgozzák fel a lengyel kollektív emlékezet számára oly jelentős történelmi pillanatokat. A szemlén részt vevőknek lehetősége nyílik, hogy időutazást tegyenek 1920-tól kezdve, a II. világháborún, a 70-es, 80-as évek szocializmusán át egészen napjainkig, hogy megismerkedjenek a lengyel történelemben ez idő alatt végbement változásokkal. Az ábrázolt történelmi események kavargása közepette ugyanakkor sok igazságot megtudhatunk az emberi létállapot kérdéséről is. Különösen jelentős e filmek közül Jerzy Hoffmann "Varsói csata 1920", Wojtek Smarzowski "Rózsa", Antoni Krauze "Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett" és Waldemar Krzystek "80 millió" című alkotása. Természetesen nem minden rendező számára jelentett kiindulási pontot a történelem, sokan közülük e tematikától teljesen távol eső filmeket készítettek. Ők korunk emberének gondjaira, a másokhoz fűződő bonyolult viszonyokból származó mindennapi dilemmáira koncentrálnak.

A filmeket a Művész és Corvin moziban vetítik, a program itt olvasható részletesen. A XVIII. Lengyel Filmtavasz vendégei Antoni Krauze, a Fekete csütörtök rendezője és Jerzy Hoffmann, a 3D-s "Varsói csata 1920" rendezője.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása