Kultography

Idén a honfoglaló stílus és a zsindelytető mintázat volt a nyerő – Gombold Újra 2012 (Képgalériával!)

Idén a honfoglaló stílus és a zsindelytető mintázat volt a nyerő – Gombold Újra 2012 (Képgalériával!)

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-04-01 19:11

[caption id="attachment_21899" align="alignright" width="218" caption="Fotó: Weidner Balázs"][/caption]

Szombat délután öt órakor végeláthatatlan hosszú sor kígyózott a Millenáris B pavilonjának bejárata előtt. A tavalyi évhez hasonlóan a szervezőknek idén sem sikerült eltalálni, hogy mekkora helyszínre lenne szükség. Hiába költözött át az esemény a Szépművészetiből a Millenárisra, így is sokan kint maradtak, a bejutásért pedig komoly harcok folytak, még a meghívóval rendelkezők között is. Az eseményt ezúttal kiegészítette a WAMP szokásos havonta jelentkező design vására, melyet az emeleten tekinthettek meg az érdeklődők.

Fél hat körül a nem létező csillárról is emberek lógtak, hogy láthassák a már befutott magyar tervezők divatbemutatóját. Többek között Kosánszky Dóra, Benus Dániel és az Artista is részt vett a felvezető eseményen, ahol az őszi-téli kollekciójukból kapott ízelítőt a közönség. A tetszetős darabok között pár meghökkentővel is találkozhattunk, mint az elől fidres-fodros, zsabós férfi pólóval, vagy a gyémántként szikrázó fekete csillogó öltönnyel. Az első bemutató után egy órás szünet követezett, ahol az addigi fejetlenség csak még jobban fokozódott, bár a WAMP árusai örülhettek, hogy végre valaki velük is törődik.

Fél nyolckor kezdetét vette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Design Terminál közös pályázatára érkezett legjobb harmincöt tervező divatbemutatója. A tavalyi kiírástól eltérően idén két külön kategóriában indulhattak a tervezők. A Kortárs öltözéktervezési pályázat esetében az indulóknak a magyar viselettörténet valamely tetszőlegesen választott korszakát kellett újraértelmezniük, míg a Design és hagyomány pályázaton a kézművesség és a városi tervezők kultúrájának vegyítése volt a cél. A legjobb öltözéket és kiegészítőt most is külön díjazták, emellett pedig rengeteg külön elismerést is kiosztottak. A zsűri elnöke Florence Deladriére, a Marie Clarie International divatrovatának vezető szerkesztője volt. A zsűri tagja volt még többek között Zoób Kati divattervező, Kopek Gábor, a MOME rektora, és Szűcs Pétert, a Marie Claire vezető szerkesztője is.

A pályázati munkák divatbemutatóját a tavalyi győztes INER – Gyöngyösi Renáta kollekciója nyitotta meg. A zenét DJ Bootsie, azaz Solymosi Vilmos szolgáltatta.

[caption id="attachment_21903" align="alignleft" width="221" caption="Fotó: Weidner Balázs"][/caption]

Leginkább sablonos ötletek újragondolását láthattuk, mind az öltözékek, mind a kiegészítők kapcsán, és csupán egy két kollekció keltett nagyobb sikert a közönség soraiban. A tervezők jellemzően egy-egy népi motívum kihangsúlyozásával próbálták a magyarságot bemutatni, nem voltak sem túl merészek, sem túl ötletesek. A legnagyobb sikert talán a busók és a papírmasé ruhák aratták, amelyek különlegességükkel felkavarták kicsit az olykor leülő hangulatot. A Vinkler Zsuzsanna és Horváth Kata alkotta NET, izgalmas kalap ötletekkel ált elő. A vesszőből szőtt kosarakat álmodták újra ezúttal kalap formában, a szénaboglya gubancosságát idéző fejfedőnek nálunk nagy sikere volt. Szintén tetszetős volt Bálint Sára „Szerelem” ruhái, melyeknél a magyar népi viselet köszönt vissza, csupán itt a hagyományos mintákat szívecskék százai váltották fel.

A bemutató végeztével kezdetét vette az eredményhirdetés, a számtalan különdíj közül először a Budapesti Közlekedési Központ díját adták át. A nyertes pályázó részt vehet a hamarosan kialakítandó BKK-s formaruhák megtervezésében. A szerencsés nyertes az általunk honfoglaló stílusnak elnevezett ruhákkal induló Molnár-Madarász Melinda lett, kíváncsian várjuk, hogyan köszönnek majd vissza az általa alkalmazott formák és motívumok a BKV ellenőrök új egyenruhájáról. A Fashin Issue nyertese Domokos Mihály, a WAMP különdíjasa Kalácska Zsanett lett. Az Our Style üzletben három hónapig árulhatja termékeit Szűcs Ágnes. Az internetes közvetítést követők is szavazhattak, Erdei Gergely kapta a Gombold Újra különdíját.

A design és hagyomány pályázatban Somogyi Anettnek ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat, akik a pénzösszeg mellett féléves gyakornoki képzést nyertek, valamint egy hónapig árusíthatják termékeiket a Design Terminálban. A fődíjat a kortárs öltözékpályázatot nyerő Farkas Anett vihette haza, aki Makovecz Imre építészeti szimbólumait használta fel a ruhák stílusának kialakításakor. A legjobb kiegészítőért járó díjat pedig Nagy Móni és Hendzsel Ilona, vagyis a MIMM vehette át izgalmas nyaklánc-testékszereikért.

[caption id="attachment_21905" align="aligncenter" width="650" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre (Fotók: Weidner Balázs)"][/caption]

A magyar divat 1116 éve címmel jelent meg a Gombold Újra! Divat a magyar rendezvény alkalmából Szűcs Péter és F. Dózsa Katalin könyve. Az album a honfoglalástól napjainkig követi végig a hazai viselettörténet fontos állomásait. Utoljára 1904-ben jelent meg a témában hasonló volumenű könyv. A mintegy kétszáz gyönyörű divatrajz, korabeli fénykép, plakát és múzeumi tárgy képmásával illusztrált vaskos divatanyag a magyar viselet és népviselet történelmi változásain kalauzolja végig az olvasókat, és megismerteti őket az európai divat magyarországi hatásával.

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása