Kultography

Síelési és szánkózási lehetőségek országszerte

Síelési és szánkózási lehetőségek országszerte

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-02-11 14:00

Az ország egyik legnagyobb síparkja Mátraszentistvánon található, ahol az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi sípályarendszerét alakították ki. Egy fekete, három piros és hat kék pályával várják a síelőket a Felső-Mátrában, Budapesttől mindössze száz kilométerre, ahol a gyereket a síóvoda várja. Hétvégente közel 3 km hosszúságban éjszakai csúszásokra is van lehetőség a kivilágított pályákon. A Hócsuszdaparkban nem csak szánkózni lehet, de a hófánk, tubby és a snowter (síbicikli) is kipróbálható. Az extrémsportok kedvelőit a Funpark várja, míg a megfáradt síelők a Hüttében és a Körbárban pihenhetik ki az egész napos csúszkálást. A sípark területén síkölcsönző és síiskola is működik.

Eplény határában, a Nordica Síarénában, 4,3 kilométernyi pályarendszerrel, egy négyszemélyes ülőlifttel, három csákányos- és két tanuló felvonóval várnak minden kezdő és haladó síelőt. Éjszakai síelésre is lehetőség van, a hét minden napján szürkülettől egészen zárásig két kivilágított pálya áll a vendégek részére. A sípark szolgáltatásai között található a Nitro Funpark, ami ideális gyakorlási feltételeket nyújt a snowboardosok és freestyle síelők számára. A Síaréna területén, kölcsönző, szerviz és síiskola működik, az elhasznált energia pótlásáról pedig a Jégbár és a Hütte gondoskodik. Bár Eplényben nincsen kimondott szánkó pálya, azonban rengeteg programmal várják a látogatókat, február 18-án a Snow Day keretében freestyle snowboard versenyt is rendeznek.

A fővárostól mintegy félórás autóútra található a visegrádi Nagyvillám sípálya, ahová leginkább a családokat és a kezdő síelőket várják. A sífutó és szánkópálya mellett külön erre a célra kialakított tubing pályával kedveskednek a szórakozni vágyóknak. Hétköznap este kilencig, míg hétvégén este tízig üzemelnek a megvilágított pályák. Szolgáltatásaik között a sí- és snowboardiskola, a sporteszközkölcsönző és a terasszal, melegedővel kibővített büfé is megtalálható.

Dobogókőn található a Budapesthez legközelebbi felvonós sípálya. A két pályára egy tányéros felvonó visz fel, amelynél két ideiglenes kiszálló helyet is kialakítottak, mivel a pálya első 150 métere a kezdő síelők számára túl meredek. Azonban ha csak szánkózni vagy kirándulni szeretnénk, Dobogókő akkor is remek választás.  A sípálya tetején a Makovecz zsindelyes házban melegedő, nyílt tüzű kandalló és melegkonyhás büfé várja a síelésben elfáradt és a sétálásban átfagyott kirándulókat.

Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn is ideális körülmények várják a téli sportok szerelmeseit. Egyenesen a csúcsról indul hazánk leghosszabb - 1,8 kilométer hosszú - lesiklópályája, amely a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. Az éjszakai síelés mellett motorosszán túrákra is lehetőség van. Ismét látogatható a Tv torony kilátó is, a Körbár és a He-Do bár pedig izgalmas kikapcsolódást nyújt a megfáradt vendégeknek.

A bánkúti sícentrum a Bükkben található, Miskolctól 25 kilométerre. Nyolc lesiklópályán, közel 3 kilométeren, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó biztosítja a kiváló síelési lehetőségeket. A fekete, piros valamint a kék tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A legkisebbeket a bébipálya és a tanulólift várja, valamint a szánkópálya. A sícentrum területén kölcsönző működik, azonban síikola nem működik Bánkúton, így az oktatásról magunknak kell gondoskodnunk.

Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandpark területén három sípálya várja a sportolni vágyókat. Jelenleg itt üzemel az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája is. A pálya felületét 330 méter hosszan borító NEVEPLAST műanyag teszi lehetővé a négy évszakos síelést. 2011-ben készült el a második valamint a tanuló pálya, ami 600 méter hosszú, fekete, piros és kék szakaszokból áll, mellette egy önadagolós felvonó szolgálja a síelők kényelmét.  A hófánkozókat pedig egy 3x60 m hosszúságú, kanyargós ,,TUBBY" várja, valamint az érdeklődők kipróbálhatják ügyességüket a kalandpályán is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása