Kultography

Ötödszörre is: Budapesti Mangalica Fesztivál

Ötödszörre is: Budapesti Mangalica Fesztivál

Kultography írása itt: - 2012-02-03 10:06

A hagyományosan február első hétvégéjén megrendezett háromnapos mulatság új helyszínéül most az V. kerületi Szabadság tér szolgál, mert a szervezők úgy vélik, hogy az évről évre növekvő érdeklődés miatt a több ezres tömeg egyszerűen már nem férne el kényelmesen a Vajdahunyad várának területén. Így a festői környezet hiányáért a könnyebb megközelíthetőség, a nagyobb tér és parkolási lehetőség merőben kárpótolja az oda látogatókat.

Ami viszont biztosan változatlan, az a hangulat. A látogatók a temérdek kézműves portéka, sajtkészítmény és házias ízvilágú finomság kóstolása mellett közvetlenül találkozhatnak a tenyésztőkkel az ország minden pontjáról. A „belváros éléskamrájában” több mint harminc állattartó és forgalmazó standjai közt a néhány kocás őstermelők, a két legnagyobb biogazdaság és több nemzetközileg is elismert márka termékei egyaránt megtalálhatóak. A lényeg, hogy a disznóságok csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból származhatnak. Az íncsiklandó falatokat pedig az elmaradhatatlan magyar borokkal és pálinkákkal öblíthetjük le.

Az eszem-iszom mellett az egész napos programok jóvoltából a dínom-dánom is helyet kap. A látogatók szórakozását kellemes muzsika, vásári komédia, népzenei és gyerekprogram, valamint élőállat kiállítás teszi még kellemesebbé. A számos műsorszám ellenére a fesztivál legfőbb attrakciója mégis a hagyományos szombati főzőverseny, hiszen itt részesei lehetünk, hogy a versenyzők milyen fortélyokat és praktikákat vetnek be a zsűritagok elkápráztatására. Az ítészek az íz, az illat, a látvány és a recept különlegessége alapján meghozott döntése után kerül sor az ünnepélyes díjkiosztóra.

És hogy miért olyan különleges a mangalica húsa, hogy még fesztivált is tartanak a tiszteletére? A szak- és hozzáértők szerint a régi disznóhús zamatát idézi, amit a "gyártósoron" tenyésztett sertések íze már meg sem közelít. Többek közt ezért is érdemes ellátogatni erre a nem mindennapi eseményre. A zimankós időjárással dacolva az élmény garantáltan kárpótol mindenkit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása