Kultography

Szarvasgomba fesztivál Gödöllőn

Szarvasgomba fesztivál Gödöllőn

Kultography írása itt: - 2012-01-20 15:33

A rendezvény célja, hogy a feledésbe merült szarvasgomba-kultúrát ismét felélesszék, hiszen a 20. század elején hazánk is jelentős szerepet töltött be a szarvasgomba termelésben. Ezeknek a különleges gomba fajoknak azért is érdemes némi figyelmet szentelni, mert Magyarországon mintegy 160 fajt tartanak nyilván, amelyből 6-8 emberi fogyasztásra is alkalmas.

A vasárnapi rendezvénynek egyik főszereplője a francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz, de a szakmai találkozó alkalmával az összes többi fajról is mindent megtudhatunk.

Aki szívesen találkozna a magyar szarvasgombászokkal és kutyáikkal, kíváncsi arra, hogy kik és hogyan gyártják az ízletes alapanyagból készült termékeket, illetve aki érdeklődik e gomba ültetvényezésének kulisszatitkai iránt, annak feltétlenül ott a helye vasárnap Gödöllőn - családostul. Ebben az évben a gyerekekre is külön gondolnak a szervezők, hiszen lehetőséget nyújtanak számukra, hogy megismerjék és elsajátítsák a szakma csínját-bínját a kutyás keresésben, az ültetvényezésben és a főzésben.
A nap eseményeit a legfinomabb, mesterszakácsok által készített szarvasgombás fogások ízesítik majd. A kóstolást követően a kisgyerekeket berendezett játszóházban várják érdekes műsorok, a nagyobbak pedig egy igazi vásári forgatagban múlathatják az időt, valamint akinek kedve támadna a főzéshez, megszerezheti az első magyar szarvasgombás ételek receptfüzetét, ami a legfontosabb alapismeretekkel vértezi fel az olvasót.

A szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék. Ezeket a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte - kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt -, de Mária Terézia királynő is szívesen használta fűszerként szárnyas ételekhez. Épp ideje, hogy a már-már elfeledett szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére, és ehhez a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda nagy segítséget nyújt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása