Kultography

25 éves Az operaház fantomja

25 éves Az operaház fantomja

Kultography írása itt: - 2011-10-02 10:57

A Huffington Post telefonvégre kapta Harold Prince-t, a legendás rendező-producert, akinek köszönhetően először színpadra állt Andrew Lloyd Webber azóta méltán világhíressé vált darabja. Harold Prince a következőket mondta, amikor a darab 25 évének és sikerének titkáról kérdezték: "Ez egy olyan dolog, amire az ember nem számít. Nem is ezzel a reménnyel megy az ember és állít színpadra darabokat. Ez egy boldog meglepetés. Nem is tudom, azt hiszem, minden más musicalnél magával ragadóbb. Az ember bemegy a színházba és egy viktoriánus világban találja magát, ami kicsit megborzongató, szexi, szemet gyönyörködtető nézni, és amely nem hasonlítható a színházon kívüli mindennapi életünkhöz...egy igazi romantikus regény."

Harold Prince elárulta, ha újrarendezhetné a darabot, akkor sem változtatna rajta semmit, mert így jó, hogy van, működik. Arra a kérdésre pedig, hogy milyennek látja a musical világának jövőjét, szomorú képet festett: "A régi darabok újjáélesztése letöri a [szakmai] potenciált. Nem értem a kollégákat, miért nem használják ki a lehetőséget. A nézők minden eddiginél jobban vágynak arra, hogy elrepítsék őket valahová. Ehelyett megkérdezni őket arról, mit szeretnének, szerintem nagy hiba. Sokkal jobb lenne inkább kerek perec elmondani nekik, hogy mi készül és reménykedni, hogy tetszeni fog nekik."

A Broadway matuzsáleme, aki egyébként már csaknem 60 éve van a szakmában, és eddig ő a legtöbb Tony-díjat bezsebelő rendezője (21 ilyen díjjal büszkélkedhet), elmesélte, hogy mostanában egy saját magáról szóló darab előkészületein dolgozik, amelyet jövő nyáron mutatnak majd be Kanadában "A Broadway hercege" címmel (Harold Prince neve magyarul Herceg Harald lenne - a szerk.).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása