Kultography

World Press Photo a Néprajziban: idén másképp sokkoló

World Press Photo a Néprajziban: idén másképp sokkoló

Mádai Adrienn írása itt: - 2011-10-01 09:56

Idén Jodi Bieber képe lett az év sajtófotója, amelyen egy 18 éves megcsonkított arcú lány látható, épp oly természetességgel, mintha csupán egy igazolványképet készítettek volna róla. De legalább ilyen sokkoló végignézni egy AIDS-es anya 18 éven át tartó szenvedéséről készült sorozatot, vagy a vegyi anyagokkal fertőzött vietnámi kislány torz arcára tekinteni. Az árvizek, földrengések, vulkánkitörések és a börtönök is hálás témának bizonyultak, hiszen sok díjat hoztak a fotósok konyhájára. Engem mégsem ezek a képek fogtak meg.

Feisal Omar fotóján egy szomáliai férfi cápát cipel a lebombázott városon keresztül, mintha csupán egy zsák krumpli lenne a hátán. Kenneth O’Halloran az ír vásárok színes forgatagát fényképezte, bemutatva ezzel egy olyan világot, amitől az embernek tágra nyílik a szeme. Daniele Tamagni bolíviai pankrátornőket kapott lencsevégre, akik csipkés, sokfodros szoknyában küzdenek egymással. Thomas P. Peschak díjnyertes képéről egy fokföldi szula támad ránk, Stefano Unthertiner pedig egy hattyúanyát fotózott le három kicsi pelyhes csibéjével. Azonban a legmegkapóbb talán Amit Madheshiya „vándormozi” fényképsorozata. Indiában gyakoriak az úgynevezett nomád filmvetítések, ahol a falu apraja nagyja a földön ülve tátott szájjal, vagy épp bagót szívva figyeli az épp aktuális bollywoodi sikerfilmet. Ezt az érzést, hangulatot tapasztalhatjuk meg Madheshiya fényképei által.

A 2010-es év eseményeit bemutató World Press Photo versenyre idén több mint 5000 újságíró jelentkezett közel 110.000 pályaművel, ebből a zsűri végül 55 fotográfus munkáját díjazta, köztük hazai sikernek is örülhetünk. Lakatos Péter a Vezető hír kategóriában kapott díjat, képén a 2010. május 22-i tragédia egy pillanatát örökítette meg, mikor egy férfi égő fáklyaként vetette le magát a mélybe, a Szabadság hídról.

Miért érdemes elmenni a kiállításra? Mert kiderül, hogy 2010-ben, bár sok borzalmas dolog történt a világban, de emellett születtek kishattyúk, Thomas Daley angyallá vált a 3 méteres műugrás selejtezőjén egy másodpercre, és Amit Sha’al 1936-os izraeli archív képek segítségével mutatja meg, hogy az élet és az ember mit sem változott.

A World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban október 30-ig látogatható, de akinek nincs lehetősége személyesen megnézni a képeket, ide kattintva tallózhat közöttük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása