Kultography

XII. Körös-völgyi sokadalom

XII. Körös-völgyi sokadalom

Kultography írása itt: - 2011-06-30 15:00

Pénteken kora délutántól a gyulai vár előtt kialakított sokadalmi téren népművészeti kiállítás, kirakodóvásár, mesterségbemutatók, folklórműsor, vásári bábjáték és különböző gyermek programok várják az érdeklődőket.

Elsőként a városba táncosokkal kísért kisbíró indul körútra, és csalogatja a közönséget a sokadalomba, majd egy kiállítás-megnyitóval indul a fesztivál: a Modern törekvések a népi kézművességben című tárlat egész hétvégén látható lesz.
A három nap alatt mintegy ezernégyszáz néptáncos lép fel. Péntek este rendezik az országos gyermek néptánc fesztivál gáláját a várkertben, és ekkor tartják a népmese-olvasást is gyermek- és felnőtt előadók közreműködésével. Eközben a folyamatosan nyitva tartó vásáron mintegy száznyolcvan kézműves kínálja portékáját.
A sokadalom keretén belül rendezik meg a Békés Megyei Táncosok találkozóját. Szombaton húsz táncegyüttes mintegy 750 táncosa ropja majd a színpadon. Kora este a határon túli művészeké a figyelem, lesznek közöttük bábosok, táncosok, mesemondók Erdélyből, Vajdaságból, Csehországból, sőt Lengyelországból is. Szombaton késő este rendezik meg a XV. Békés Megyei Néptánc-gálát, ahol a megye legkiválóbb csoportjai lépnek fel, és a közönség is táncra perdülhet.
A szórakozás mellett a gasztronómia is nagy hangsúlyt kap. A szervezők meghirdették a szabadtűzön készült ételek versenyét, és a legjobb pogácsa címért is lehet majd küzdeni. A fesztivál idején a Békés megyei őstermelők és termékeik is megjelennek, lesz száraz tészta, kolbász, méz és lekvár a portékák közt.
Vasárnap délelőtt a kisgyermekeket várják bábelőadással, mesékkel, délután Arad megye táncosai érkeznek, majd a Tűzmenedék együttes gyerekelőadást mutat be. A felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciójával érkezik, amellyel az Országos Gyermekszínházi Szemlén első helyezést ért el. A sokadalom hagyományosan vasárnap a békéscsabai Balassi Táncegyüttes Őszülő Halánték Csoportjának műsorával ér véget.

(forrás: MTI)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása