Kultography

Kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Kultography írása itt: - 2011-06-01 23:29

Az Ünnepi Könyvhét kicsit hasonlít a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, de azért kicsit mégis más. A "néhány" évvel hosszabb múltra visszatekintő program valóban ünnepet kíván állítani a könyvolvasásnak és elsősorban az alkotók - írók és költők - személyes kapcsolatát hivatott elősegíteni a nagyközönséggel. "Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren június 2-6. között két színpad is áll majd, ezeken újságírók, irodalmi szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok, színészek szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel a könyvekből, mutatják be a hazai és határon túli műhelyeket és irodalmi alapanyagokból dolgozó neves zenekarok adnak koncertet, csábítják a könyvbarátokat a könyvpavilonok közé." - olvasható a hivatalos honlapon.

1941 óta, azaz 70 év elteltével idén újra lesz magyar könyvhét a határon túl, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös szervezésében, Kolozsvárott. Az idei Könyvhétre és a Gyermekkönyvnapokra 116 kiadó (köztük 19 határon túli) 385 újdonsága jelenik meg, ezek kizárólag magyar szerzők művei.

Az érdeklődők számára talán a legfontosabb események közé a dedikálások tartoznak. Ezekből mintegy 1200-at tartanak - a nagyobb kiadók, mint az Alexandra vagy a Magvető időpontjai (a Magvető a Puskin moziban is szervez programokat - a szerk.) a linkre kattintva megtekinthetők, de aki szívesebben keres inkább szerzőre vagy dátumra, annak érdemes felkeresnie a Könyvhét honlapján található adatbázist (a Dedikálások menüpont alatt).

Természetesen a Könyvét egyik legjellegzetesebb tulajdonsága az országos rendezés, szinte felsorolni is lehetetlen a csaknem ötven helyszínt. Többek között Pécsett, Veszprémben, Balatonfüreden, Békéscsabán, Cegléden, Debrecenben, Gyöngyösön, Győrött, Gyulán, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán találhatunk megszámlálhatatlanul sok lehetőséget a részvételre.

Zenei színesítésként fellép a Sebő együttes, a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes, s koncertet ad Bródy János is. Június 4-én, szombaton pedig könyvheti utcabállal veszi kezdetét a sok játékos programot, rendhagyó író-olvasó találkozókat kínáló Könyvek Éjszakája. A Partvonal Kiadó ez alkalomból kézműves versenyt szervez a kicsiknek, ismeretterjesztő jelleggel pedig kvízjátékot a felnőtteknek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása