Kultography

Készül a Google globális digitális közkönyvtára

Készül a Google globális digitális közkönyvtára

Kultography írása itt: - 2011-04-16 11:23

A Google Books 2004-es elindítása óta több mint 15 millió könyvet digitalizáltak, ennek során világszerte 43 könyvtárral - ebből 12 európaival - és mintegy 35 ezer könyvkiadóval működtek együtt. Európában csak szerzői joggal már nem védett könyveket szkennelnek be, az Egyesült Államokban azonban még védett könyvekből is közöltek kivonatokat. Ez ellen perre mentek egyes amerikai kiadók, és bár végül sikerült megegyezni velük, a bíró elutasította az egyezséget.

Simon Morrison a Google szerzői jogi és kommunikációs menedzsere pénteken a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon elmondta, hogy az e-könyveknek különösen nagy szerepük lehet azoknak a könyveknek a hozzáférhetővé tételében, amelyeket még szerzői jog véd, de már nincsenek nyomtatásban. "A legtöbb nyugati országban a szerző halála után 70 év a szerzői jog időbeli hatálya, a könyvek azonban rendszerint legfeljebb egy-két kiadást élnek meg, azután kikerülnek a forgalomból. Becsléseink szerint a könyvek 75 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Az e-könyv segíthet új életet lehelni ezekbe a kötetekbe".

Forrás: Hirado.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása