Kultography

Űr és üresség: Kezdők – egy kötetnyi novella Raymond Carvertől

Űr és üresség: Kezdők – egy kötetnyi novella Raymond Carvertől

Bender Krisztina írása itt: - 2011-04-14 22:01

Az amerikai Csehovnak tartott Raymond Carvert a 20.század egyik legjelentősebb amerikai írójaként tartják számon mind a mai napig. Kezdők című novellásgyűjteményében megjelent írásai jelentették számára a fordulópontot, és indították el a hírnév útján. Érdekesség, hogy az írások először 1981-ben jelentek meg a What We Talk About When We Talk About Love című kötetben. Először… ugyanis kiderült, hogy egykori szerzőtársa alaposan „megnyirbálta” a szövegeket. A most megjelent Kezdők című kötetben már teljes terjedelmükben olvashatjuk Carver novelláit.

Carver zseniálisan ír. Minimalistaként kerüli a vontatott leírásokat, tisztán, érthetően fogalmazza meg mondandóját. Szereplői átlagemberek, az átlagember hibáival, erényeivel. Történeteit átlengi az üres hétköznapiság, a tapintható keserűség. Főhősei nem boldogok, de nem is látványosan boldogtalanok. Nem élnek, inkább csak léteznek, passzív elszenvedői a történéseknek, nem ők irányítják azokat. Az alkohol – lévén, hogy Carvert is ez segítette át élete egy szakaszán – folyamatosan megjelenik az írásokban.

Az olvasót először élvezettel hajtja előre az írás vonalvezetése és a kíváncsiság a történettel kapcsolatban. Majd megtorpan: nem történik meg az a valami, amit nem tudja ugyan, hogy mi, de nagyon várt. A lezárások nem lezárások, amik tűnhetnek ugyan ütős, művészi befejezéseknek, de inkább hiányérzet marad az emberben, a rosszabbik fajtából. A hatalmas várakozásból az olvasó végül egy űrbe csöppen….és hiába az üresség, amit a novellák sugallnak, ez az űr mégis zavaróan ide nem illő.

Carver Kezdők című kötete a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása