Kultography

Nagyszabású lesz az idei könyvfesztivál

Nagyszabású lesz az idei könyvfesztivál

Bálint Ádám írása itt: - 2011-04-14 00:30

Az uniós elnökség jegyében idén az egyik díszvendég maga az EU lesz - mind a 26 tagország külön mutatkozik be. Száz négyzetméteren EU-standot állítanak fel, ahol hazánk idegen nyelvű könyvekkel képviselteti magát. Másik díszvendégként a svéd Per Olov Enquist svéd írót fogadják a szervezők, aki a csütörtöki nyitónapon veszi át a Budapest Nagydíjat Tarlós István főpolgármestertől, majd Az Európai Unió ars poeticái címmel gálaműsort tartanak a külföldi vendégek tiszteletére.

Az Olasz Kultúrintézet közreműködésével két olasz író, Marco Malvaldi és Gaia Rayneri képviseli majd az olasz irodalmat. Marco Malvaldi az Odore di chiuso című legújabb bűnügyi regényét mutatja be, amely a Sellerio Kiadó gondozásában jelent meg és Toszkánában játszódik, Gaia Rayneri pedig első regényét mutatja be, Pulce non c’è (Bolha elveszett) címmel. Mindkét író részt vesz a Könyvfesztivál által szervezett találkozókon és kerekasztal-beszélgetéseken. Dánia részéről Jens Christian Grøndahl és Lasse Ernst képvisel hazáját.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 20 ország küldte el pályakezdő alkotóit. Az EU jelenlegi határain kívülről Budapestre látogat egy horvát és egy svájci elsőkönyves is.

Egyik legkomolyabb szakmai pódiumbeszélgetést a Fapadoskönyv.hu szervezésében tartják a nyitónapon Új irányok a könyvkiadásban címmel. A vitafórum a könyvpiac állapotáról, a szerzői és olvasói igényekről és szokásokról, a kiadás felelősségéről, az ismert és formabontó technikai lehetőségekről és a kereskedelem helyzetéről szól majd. A beszélgetőpartnerek Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerkesztője, Földes László, a Kossuth Kiadó szerkesztőségi vezetője, Kerekes Pál, az E-book kalauz kötet szerzője, egyetemi oktató, valamint Tokaji Zsolt, a Fapadoskönyv.hu szerkesztője lesznek.

Az egyik legpatinásabb könyves ház, a az Akadémiai Kiadó ebben az évben is számos érdekes eseménnyel képviselteti magát: kerekasztal-beszélgetést szerveznek arról, hogy "Miért vásárolunk haszontalan és drága termékeket?", illetve tanácsokat kaphatunk a sikeres angol nyelvvizsgához és érettségihez.

A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón Zentai Péter László elmondta: a könyvünnepet idén mintegy 100 millió forintból rendezik meg, ebből 20 milliót tesznek ki az uniós díszvendégség programjai, ezekre 7 millió forintos állami támogatást is kaptak.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöktől 1500 négyzetméternyi kiállítási területen várja a Millenáris Parkban a látogatókat, akik az 500 forintos belépő árát a hagyományoknak megfelelően a standoknál levásárolhatják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása