Kultography

Ákos - Játék az idővel

Ákos - Játék az idővel

Kultography írása itt: - 2012-10-03 18:30

A szintipopon és Bonanzán felnövők igazi nosztalgia paradicsomban érezhetik magukat az új album dalait hallgatva. Nemrég már ízelítőt kaphattunk az új album hangzásvilágából: az áprilisban megjelent Előkelő Idegen a 80-as évek elektrozenéjét idézi, némi rockos beütéssel és mai effektekkel. Az új ízekkel fűszerezett nosztalgia után augusztusban érkezett a Tipikus sztereo, amely szintén elegye a régmúltnak és az új technikának. A 2084 című lemez tizenhárom dalt tartalmaz, melynek címei ezúttal a megjelenés előtt nyilvánosságra kerültek: a Facebookon a visszaszámlálás keretében minden nap lehullt egyről a lepel.

Olyan ez, mint egy kis játék az idővel. Az 1984 tartalmát ismerők tudják, hogy a könyv egy elképzelt jövőről szól. A 2084 egyszerre szól egy elképzelt jövőről, és repít vissza minket abba az időbe, amikor az 1984 című dal és album megszületett. Nemcsak a hangzás és a cím miatt borul ránk a nosztalgikus érzés, hanem belénk villan az is, hogyan hallgattuk anno a zenét. Most, 21 év elteltével, már minden technika rendelkezésre áll, mi szemnek, fülnek ingere. Amikor az 1984 album született, még nem volt Facebook, se Youtube, és persze CD sem. Az agyonhallgatott kazettát ceruzával vagy az ujjunkkal pörgettük vissza, ha a magnó bekapta a szalagot. No de vissza a jelenbe. A most megjelent korong DVD-vel együtt kapható, a technikai ínyencek számára jó hír, hogy a dalok Dolby Stereo, Dolby Digital 5.1 és DTS formátumban is hallhatóak. A két, már említett új szerzemény klipje is helyett kapott, az öt részből álló werkfilm és a tízdalos koncertfilm mellett, mely az idei Sziget nulladik napjának egész estés koncertjét idézi fel.

Ákos – a tőle megszokott módon – munkás évet tudhat magáénak: koncert Londonban és Amszterdamban, a Volt-on, ezt követte a viharos Balaton Sound és a Sziget, majd a marosvásárhelyi Félsziget. December 15-én pedig a 2084 lemezbemutató koncertje kerül megrendezésre a Papp László Sportarénában. Addig is Ákos ma este egy zártkörű koncertet ad, melynek műsorát szintén a Facebookon lehetett megszavazni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása