Kultography

Bowie, a feldolgozások és válltömések mestere

Bowie, a feldolgozások és válltömések mestere

gyukerim írása itt: - 2016-01-12 16:21

David Bowie-val a popzene egyik, vagy ha nem a legnagyobb hatású művésze távozott közülünk. A kaméleon gazdag életművét, ha máshonnan nem, az internet hétfői terméséből ismerhetjük, mi pedig arra vállalkoztunk, hogy megmutassuk, milyen volt, amikor a mester mások dalait formálta a saját képére.

 

043_dpa-pa_0854_36069974.jpg

 

1. Foggy Day in London Town 

 

George és Ira Gershwin klasszikusát Bowie a Red Hot + Rhapsody válogatás kedvéért dolgozta fel 1998-ban. Partnere ebben David Lynch kedvenc zeneszerzője, Angelo Badalamenti volt: a komponista vészjósló hangszerelése és Bowie érzelmes éneke együtt szinte kézzelfoghatóvá tette a londoni ködöt.

 

2. I Know It's Gonna Happen Someday

Minden tiszteletünk a mesteré, ám Morrissey dalát sokkal szívesebben hallgatjuk a szerző verziójában. A Smiths énekesének szerzeményét Bowie pazar módon dolgozta újra, épp csak az eredeti megejtő minimalizmusa tűnt el időközben.

 

3. Growin' Up

Nem tűnik ennyire távolinak az eredetitől Bruce Springsteen 1973-as dalának feldolgozása. Erre leginkább az lehet a magyarázat, hogy Bowie nem sokkal megjelenése után rögzítette a dalt, a Diamond Dogs album felvételekor, ráadásul Ronnie Wooddal, a Rolling Stones későbbi gitárosával, nem nagyzenekari kísérettel.

 

4. God Only Knows

A Beach Boys slágerét sokan az Igazából szerelem című filmből ismerhetik, számukra is megérhet egy próbát David Bowie 1984-es feldolgozása. Az énekes itt sem rejti el glam-énjét, Brian Wilson önmagában is impozáns dalából nagyzenekarral és kórussal igazi miniszimfóniát komponált.

 

5. Little Drummer Boy/Peace on Earth

A fentebb említett film rémisztő feldolgozásának címével élve: a karácsony körülvesz minket. Igen, Bowie-t is, aki Bing Crosbyval készített karácsonyi duettet. A nagy amerikai showmanre mintha ráöntötték volna a karácsonyi díszletet és a kardigánt, ám az annál meglepőbb, hogy Bowie minden manírtól mentesen, csak a hangjával is méltó partnere.

 

6. Dancing in the Street

 

Poptörténészek nyilván még jó pár évtizedig elvitatkozgatnak azon, mi volt az 1985-ös Live Aid koncert legnagyobb pillanata, a U2 vagy a Queen, netán David Bowie és Mick Jagger duettje. Mi ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, még akkor is, ha a két énekes szerelése az ott előadott dalhoz készült klipben finoman szólva is röhejes. Persze simán lehet, hogy ebből is viccet csináltak, ahogy a Martha and the Vandellas 1964-es Motown-slágeréből.

 

7. Waiting for the Man

Azon is el lehet vitatkozni – értelme persze nem sok van –, ki volt nagyobb hatással a rockzenére: Lou Reed vagy David Bowie. Ehelyett inkább hallgassuk Lou Reed legendás zenekarának, a Velvet Undergroundnak az egyik klasszikusát Bowie előadásában. Éppen ebben a verzióban – merthogy a brit énekes többször is nekifutott, a Santa Monica-i változat a Majdnem híres című filmben is hallható volt.

 

8. Bang Bang

A sorból nem maradhat ki Iggy Pop sem. Leghíresebb közös munkájuk a China Girl című dal, amelyet először Iggy adott elő, ám híressé a társszerző Bowie tette 1983-as, Let's Dance című albumán. Nem ez volt azonban az egyetlen Iggy Pop-dal a repertoárban. 1987-ben a Bang Bang került sorra, a koncertfelvételt elnézve pedig megint csak arra tudunk gondolni: a nyolcvanas évek megítélésén sokat ront, ha látjuk, nem csak halljuk.

 

9. Imagine

Bárki hiányolta volna John Lennont? Hát megkaphatta egy 1983-as koncerten.

 

10. Kimaradt volna valami?

A dolgok néha pont annyira valóságosak, mint Cher parókája ebben a videóban. Az amerikai énekesnő showműsorában előadott duettből azoban minden előbújik a Young Americans leple alól. Épp csak az amerikai himnuszt vagy az Imagine-t nem éneklik el Bowie-val, és becsületükre legyen mondva, majdnem a végéig kibírják nevetés nélkül.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása