Kultography

Fedezzük fel együtt Kárpátalját

Fedezzük fel együtt Kárpátalját

Mádai Adrienn írása itt: - 2015-09-17 14:00

Fucskár Ágnesnek és Fucskár József Attilának hála ismét csodálatos albumot vehetünk kezünkbe, mely egy varázslatosan szép tájat mutat be az olvasóknak. Kárpátalja meseszép világában barangolhatunk, és ehhez még hullazsák sem kell.

karpatalja_slider.jpgkarpatalja.JPGAz ukrajnai konfliktus miatt kétszer is meggondolja az ember, ha Kárpátaljára akar menni a családdal kirándulni, mert bizony van annak pikantériája, mikor az útra készülve nem csak a pótkerék, az emelő, az elsősegély dobozt ellenőrizzük le a kocsiban, hanem bizony hullazsákot is teszünk a csomagtartóba. Békeidőben is furcsa érzés az ilyen, hát még most. Mindennek ellenére Kárpátalját látni kell. Ehhez nyújt most segítséget, sőt akár győzheti meg a vonakodókat egy túráról, a Kárpátalja Hegyek, erdők, vizek - egy csodálatos és sokszínű táj felfedezése című album, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

"Munkács, Ungvár, Huszt, Beregszász, Nagyszőlős mind meghatározó szereppel bírtak a magyar történelem során. Ugyanakkor Kárpátalja többi részén a gyönyörű ruszin fatemplomokat és a hagyományos boronaházakat csodálhatjuk meg. Kárpátalja területének négyötöde hegyvidék, az Északkeleti-Kárpátoknak az Ung völgyétől a Csornahoráig terjedő része tartozik ide."

Kárpátalja egy teljesen más világ. Az albumot lapozgatva és nézve a magyar történelem meghatározó városairól készült fotókat, gyönyörködve a csodás hegyvidéki tájban, elképedve az építészet szépségein teljesen elvarázsolódik az ember. A késő őszi kép a Vereckei-hágóról megbabonázza az olvasót, és elkezd bizseregni a talpa, hogy saját szemével lássa ezt a tájat. Szívem szerint máris útra kelnék, hogy bebarangoljam a Szarvas-patak völgyét a Róna-Havasokban, megszállva valamelyik kis faluban, reggel madárcsicsergésre ébredve, felhúzni a bakancsot és csak járni-járni a vidéket. Elmenni Uzsokba, Csontosra, Sóslakra, megnézni az elképesztő fatemplomokat, melyeket a mai napig használnak az ott élők.

A Latorca völgyében, egy festői szépségű ötvenhektáros park közepén található Kárpátalja legnagyobb és legszebb építészeti együttese, a Schönborn-kastély. Itt a történelem, az építészet és a természet szerelmesei mind megtalálhatják maguknak, amire vágynak. A Csetfalvi templom a beregi népi építészet gyöngyszeme, kazettás mennyezetével. Husztba május elején, közepén érdemes ellátogatni, amikor a Nárciszok völgyében elképesztő virágtenger borul a lábunk elé. Ősszel a Talabor folyó völgyében káprázatos színekben pompáznak a fák, miközben a köves mederben csordogál a folyó. Szeklence ezzel szemben télen nyújt lenyűgöző látványt, amikor az ártéri lapályon álló ősi fatemplomot belepi a hó.

A képek alapján hosszan lehetne még sorolni, mikor hova és miért érdemes Kárpátaljára látogatni. Ez az album tökéletes ajándék lehet a vidék kedvelőinek, de készüljünk fel rá, hogy a megvásárlása után, hamarost már az utazást fogjuk tervezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása