Kultography

„Egyszer ki kellene adnunk egy koncertlemezt” – Brains interjú

„Egyszer ki kellene adnunk egy koncertlemezt” – Brains interjú

Blahó Dávid írása itt: - 2015-09-16 10:22

Vitathatatlanul hazánk egyik legjobb koncertbandája a Brains. Mind hangzás, mind látvány, mind hangulat tekintetében alaposan feladja a leckét a pályatársaknak az elektronikus zenében utazó csapat. De nemcsak élőben hasítanak, hanem lemezen is: a 2013-s Full Range folytatása idén tavasszal érkezett meg Stand Firm címmel, és többek között ennek kapcsán is tettük fel a kérdéseinket Endrei Dávid basszusgitárosnak.brains_basszer_kiemelt.jpg

brains_basszer_03.JPGA Full Range minden szempontból méregerős album volt, amit a közönség is nagyon levett. Egy ilyen sikeres előd nem nyomta a vállatokat a Stand Firm dalainak megírásakor?

- Mi is nagyon elégedettek vagyunk a Full Range lemezzel. Ott több mindennel kísérleteztünk, elkalandoztunk más stílusok felé is, viszont a Stand Firmnél visszakanyarodtunk a drum’n’bass-hez, és hangzásában egy picit talán könnyedebb, hogy úgy mondjam, nyáriasabb lett, mint az előző anyag. Úgy tűnik, és a koncertek is ezt bizonyítják, hogy működnek a Stand Firm dalai. Nagyon nehéz belőni egy mércét, és aztán megpróbálni becélozni magunkat fölé. Elsősorban az a döntő, hogy nekünk mi tetszik.

Ti is úgy látjátok, hogy több hallgatás kell a Stand Firmhöz, hogy igazán megmutassa minden oldalát?

- Abszolút. Számomra az rendkívül érdekes, hogy nagyon bírom a lemezes verziókat, de a szívemhez az áll igazán közel, ahogy a színpadon megszólalnak a nóták. A Brains egyébként is egy igazi koncertzenekar, ott jön át maximálisan a lényeg, és a dalok hangszerelése is más. Egyszer ki is kellene adnunk egy koncertlemezt… (mosolyog)

Egy interjúban Columbo arról mesélt nekem, hogy szerinte a Brains azért is vonzó olyan sok embernek, mert nincsenek nagy megfejtések, csak zene és buli bele az arcba. Ezzel együtt mintha a Stand Firmnél komolyodott volna a mondanivaló.

- Igen, Columbo ezúttal valóban törekedett arra, hogy szóljanak valamiről a dalok, próbált egy kicsit mélyebb dolgokba is belemenni, meg hát időközben mi is érettebbek lettünk, és ez is megjelenik a lemezen. Egymás között is sokat beszélgettünk erről, mert régebben tudatos koncepció volt, hogy ne akarjuk megváltani a világot, hiszen a drum’n’bass egyébként is egy partyzene. A jövőben szerintem folytatódni is fog ez a komolyabb vonal.

Sőt, ezúttal néhány picit kevésbé felhőtlen hangulatú tétel is született a Born to Win vagy a Take You High képében.

- Így érzem én is, de ez belefér a d’n’b világába: elég csak Stamina MC Barcelona című számára gondolni, vagy akár DJ Fresh egyes dolgaira. Ők mind ezt a vonalat hozzák, amit én személy szerint imádok. Most szerettük volna ezen a téren is kipróbálni magunkat. A drum’n’bass az utóbbi időben egyébként is nagyon sokat változott, bejöttek a nagyon „puha” szintik is a kemény, old school dolgok mellé, tehát maga a stílus is keresi a megújulás lehetőségeit.

brains_basszer_01.JPG

Mindig is szívesen dolgoztatok vendégekkel, és Sian Evans után most egy másik nagyágyút, MC Dynamite-ot sikerült megnyernetek egy dal erejéig, aki ráadásul a legutóbbi Budapest Parkos bulin is fellépett veletek.

- Általában minden lemez előtt készítünk egy listát, hogy kik lehetnek azok a közreműködők, akikkel szívesen kooperálnánk. Most több mindenki szóba került, és Dynamite esetében tudni kell, hogy MC Zeek, aki a koncertjeink állandó szereplője, nagyon jó barátságot ápol vele. Így aztán, mikor felmerült a neve, Zeek rögtön írt neki egy levelet, hogy lenne-e kedve beszállni a Born to Winbe, és szinte azonnal jött a válasz, hogy „nagyon szívesen” (mosolyog).

Különleges nóta a Passion is, amelyben szinte látni MC Zeeket egy rugózó, lassan guruló amcsi verdában, a meglehetősen fülledt szövege meg önmagáért beszél…

- Hát igen… (mosolyog) Ezért is gondolom azt, hogy mindig is nagyon vegyes volt a Brains zenéje. Zeekkel sok olyan számot írtunk, amik szinte már-már metalos alapra épülnek, ezúttal viszont nagyon szeretett volna egy rap/hip-hop ihletésű dalt. Sikerült is jól elkapni a feelinget, és a nóta külön erősségének tartom, ahogy a rapből átvált a refrénnél drum’n’bass-be. Ennek a számnak a keletkezését amúgy nagyon sok vita övezte a zenekaron belül, aminek a vége az lett, hogy senkinek sem lett igaza (mosolyog). Maradt úgy a dal, ahogy a lemezen is hallható, és ez egyáltalán nem baj, mert a koncerteken nagyot üt. Ezt szeretjük a Brains-ben, hogy egy kicsit ilyen is, meg olyan is: sok minden belefér. Én abban is szívesen benne lennék, hogy egyszer csináljunk egy végig zúzós minialbumot. Fel is vetem mindjárt a többieknek… (nevet)

brains_basszer_04.JPG

Míg a Full Range-en felütötték a fejüket itt-ott dubstepes megoldások, a Stand Firmön ennek már nem nagyon találni nyomát. Végérvényesen kimúlt a műfaj?

- Megmondom őszintén, én nagyon szeretek dubstepet játszani, de azt vettem észre, hogy jobb csinálni, mint hallgatni. De zenekarilag nem azért álltunk le vele, mert kifutóban lenne, hiszen a mai napig működik, hanem egyszerűen csak nem éreztük most annyira a magunkénak. Ettől függetlenül lehet, hogy a jövőben még megjelenik a zenénkben.

Végezetül: mennyire valós eseményeket dolgoz fel a Budapest Tours klipje? Valószínűnek tartom, hogy nem végig ásványvízzel feleseztetek…

- Kellett egy kicsi kontroll, de azért fogyasztottunk szépen (nevet). Igyekeztünk nem szanaszét esni… bár utána elég alaposan megünnepeltük, hogy vége lett a forgatásnak, szóval hajnalra körülbelül olyan állapotba kerültünk, ami a klipben is látható (mosolyog).

brains_basszer_05.JPG

A Brains szeptember 17-én a Budapest Parkban tartja a nyárzáró koncertjét.

Fotók: Demjén Zoltán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása