Kultography

Lángoló utazás Akua Naruval

Lángoló utazás Akua Naruval

gyukerim írása itt: - 2015-05-22 13:35

Teltházas koncertet adott az A38 hajón csütörtök este Akua Naru. A közönség nem tévedett: a forró hangulatú performansz sokáig emlékezetes élmény marad nekünk is.960-x-3408.jpg

„Amikor tavaly itt jártunk, megtámadtak minket. Egyértelmű volt: a bőrszínem miatt. Sokan féltettek, azt mondták még most is, ne jöjjünk vissza Budapestre. Nem hallgattam rájuk, és jövőre is vissza fogok jönni!” Erős mondatok ezek, olyanok, amelyek után az ember vagy lelép egy koncertről, vagy önkéntelenül elindul a színpad felé. Akua Naru közönsége persze az utóbbiakból állt, mellesleg olyanokból, akik az A38 Hajó teltházas koncertjének ezen a pontján már akkor sem tudtak volna szabadulni, ha annyira akartak volna: az énekesnő egyszerűen megbabonázta őket.

És ez volt az a pillanat, amikor Akua Naru a könnyeivel küszködve arról kezdett beszélni: senkinek nincs joga ahhoz, hogy elvegye egy másik ember életét – és ez volt az a ritka pillanat, amikor a közönségben állva azt éreztük, ezen a koncerten nem csak egy album dalait vágják a képünkbe élőben, hanem valóban közelebb kerülhetünk az előadóhoz.


akua.jpgPedig a New Havenben született, Kölnben élő költő-énekesnőnek nincs könnyű dolga: dalainak szövegéből vélhetően kevés szűrődik át egy élő koncert közönségéhez. Az üzenete mégis tökéletesen, amihez persze sok dolog együttállása kellett: a magyar társadalomban is meglévő feszültségek, a klubhelység szűkös tere egyaránt, ám mindezek középpontjában mégis a zseniális Akua Naru állt.

A csütörtök esti koncert azonban távolról sem csak a harcos vagy kevésbé harcos – például B. B. Kinget gyászoló – üzenetek miatt lesz sokáig emlékezetes. Az marad Akua Naru zenéje, zenészei miatt is. Az énekesnő új, The Miner's Canary című lemezének anyaga mellett korábbi, elsősorban a Journey Aflame (Lángoló utazás) című debütáló albumának dalai is élő, az ötfős zenekar tagjait – de az első pillanattól a közönséget is – bevonó performanszként követték egymást, és mindezt olyan műfaji keveredésben, hogy aligha lehetett bárkinek hiányérzete.

 Unod a hip-hopot? Átváltunk funkyba, de van készleten dzsessz, R'n'B, soul és ha kell – naná! – blues is, meg persze gospel – Akua Naru ceremóniamesterként vezetett, táncoltatott, énekeltetett. Tizennégy órás út után, bő két órán keresztül teljes lángon égve vezetett be minket az álmába, ünnepelt minket. Mi is ünnepeljük őt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása