Kultography

A hétvégén a könyveké a főszerep a Millenárison

A hétvégén a könyveké a főszerep a Millenárison

Kultography írása itt: - 2015-04-20 15:32

Immár 22. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek idén is a Millenáris ad otthon április 23. és 26. között. A négy napos, nagyszabású könyves mustra díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen lesz, míg díszvendégként - idén először - nem egy országot, hanem a 220 éves magyar könyvkiadást, könyvkultúrát, szervezett könyvpiacot köszönthetjük.

konyvfesztival_0.jpgkonyvfesztival-2014-19.jpgA Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

Csütörtökön a Könyvfesztivál díszvendégével, Jonathan Franzennel beszélget Winkler Nóra, az ünnepélyes megnyitót követően. Jonathan Franzen beírta nevét az amerikai irodalom történetébe. A magyar közönség 2012 óta olvashatja, ekkor jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában az akkor legfrissebb, Szabadság című regénye, majd ezt követve a Javítások és az Erős rengés. Idén tavasszal Diszkomfortzóna címmel adja ki önéletrajzi kötetét az Európa Könyvkiadó. Következő, immár ötödik regénye, a Purity (Tisztaság) szeptemberben jelenik meg Amerikában.

Szombaton 12.30-kor a Lázár Ervin teremben tartják a közmédia népszerű komolyzenei tehetségkutató versenye, a Virtuózok kulisszái mögé tekintő interjúkötet bemutatóját. A három korcsoport-győztest, Boros Misit, Lugosi Dániel Alit és Gyöngyösi Ivettet ábrázoló három különböző borítóval megjelenő kötet a műsor emlékezetes pillanatait fotókkal és a CD-mellékleten található zenei válogatással is felidézi. 

Női zsebatlasz című regényével Budapestre látogat a Lengyelországban sztárszerzőnek számító Sylwia Chutnik. A kötet tavasszal jelenik meg a Typotex Kiadó gondozásában, Mihályi Zsuzsa fordításában. A szerzővel szombaton 14 órakor Veiszer Alinda beszélget a Millenáris Parkban, a Supka Géza teremben.

Szombaton este hat órától a Supka Géza teremben A magyar próza estjén Jordán Tamás színművész tolmácsolásában szemelvényeket hallhatunk a 220 éves hazai könyvkiadás izgalmas epizódjaiból, míg Grecsó Krisztián és Háy János írók, valamint Kollár-Klemencz László és Egyedi Péter zenészek lesznek a háziasszony vendégei.

Vasárnap 11 órakor az Osztovits Levente termében Anders Rydell svéd oknyomozó újságíró FOSZTOGATÓK - Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit című kötete kapcsán Veiszer Alinda beszélget a szerzővel.

Meseolvasás, kézműves foglalkozások és koncertek is szórakoztatják a gyerekeket a Könyvfesztiválon. Pénteken mutatják be a Pozsonyi Pagony gondozásában megjelent, Finy Petra író és Pásztohy Panka illusztrátor Iskolások kézikönyve című könyvét.  Vasárnap Eldad Ilani író és Szabó Levente illusztrátor Tökéletes történet, valamint Milos Macourek író és Adolf Born illusztrátor Matyi és Sári az iskolában című könyvének bemutatója mellett lovagi játék, ringató, ovis jelek készítése és papírszínház is szórakoztatja a gyerekeket. Az Európa Könyvkiadónál napvilágot látott B. J. Novak Képtelen könyv című művéből Hajdu Steve olvas fel. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása