Kultography

Pálinkától Bergamóig, avagy ez hozott lázba minket a héten

Pálinkától Bergamóig, avagy ez hozott lázba minket a héten

Kultography írása itt: - 2015-03-15 19:11

Tarolt az Agárdi a Destillatán

 

array.jpgAz Agárdi Pálinkafőzde nyerte a 2015-ös Destillata nagydíját. A legnagyobb párlatverseny pénteki kismartoni gáláján az elismerést Vértes Tibor, a cég ügyvezető igazgatója vette át. A Destillatán idén 9 ország 162 főzdéje indult különböző kategóriákban, az Agárdi egy svájci és egy német pálinkafőzőt megelőzve kapta a nagydíjat. Az egyes kategóriákban négyben ítélték a legjobbnak az Agárdi termékeit, ez rekordnak számít a mezőnyben. A főzde így a legjobb lett a magyar főzdék versenyében is. Az Agárdi Pálinkafőzdén kívül a Destillatán Gyenesei István és a Gyulai Pálinka Manufaktúra kapott még nagydíjat. Mindhárom főzde korábban is ért már el sikereket a versenyen.

 

Az idén 22. alkalommal megrendezett versengésen nem csak pálinkák, sőt, nem is csak gyümölcspárlatok közül választják ki a legjobbat. Az Agárdi például díjat nyert sörpárlatával, illetve új termékével, egy 12 éves Single Malt whiskyvel is.

 

Bergamóban nyert az Utóélet

 

utoelet_05.jpgA 33. Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál első díját nyerte el szombaton este Zomborácz Virág Utóélet című filmje – közölte a Vertigo Média. A nemzetközi játékfilmes versenyprogramban összesen hét alkotást versengett, a közönség szavazatai alapján hirdettek nyertest. A győztes Utóélet a közönségdíjjal együtt járó, 5 ezer euró értékű BFM-Banca Popolare di Bergamo díjat is megkapta az elismeréssel. Az elismerést Pusztai Ferenc, a film producere személyesen vette át a zárógálán.

 

 

A filmfesztiválon összesen mintegy 120 alkotást vetítettek, de közülük csak hetet válogattak be a nagyjátékfilmes versenyprogramba. A kritériumok között szerepelt, hogy a kiválasztott filmeknek még nem volt Olaszországban vetítése, valamint olyan innovatív filmnyelve és stílusa legyen, amely illeszkedik a kortárs élet és kultúra komplexitásának és mélységének kifejezésére.

 

A KMH Film produkciójában készült Utóélet korábban számos nemzetközi sikert ért el, az 'A' kategóriás 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West versenyprogramban szerepelt, az 59. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon (Seminci), Spanyolország vezető nemzetközi filmes eseményén pedig a „Meeting Point” válogatás legjobb filmjét illető díját kapta meg. A magyar mozikban szeptember 11-e óta látható a film, amelyet több mint 21 ezren láttak országszerte.

 

Vérre menő mesevígjáték

 

vicces_plakatfoto.jpgMárcius 19-én lesz a Vicces, kirsálykisasszony?!? bemutatója a Váci Dunakanyar Színházban. A Szabó Borbála meséje alapján készülő humorelméleti mesejátékot Bereczki Csilla rendezi. A MANNA, a váci teátrum, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Dumaszínház közös produkciója április közepén a budapesti Dumaszínházban is látható lesz.

 

 

Szabó Borbála új gyerekdarabot írt, melynek főszereplője Ildikó királykisasszony, aki - mivel nagyon szereti a humort - elhatározza, hogy csakis olyan férfihoz megy feleségül, aki képes őt megnevettetni. Az udvar felhívására tódulnak is a király-jelöltek, ám a királykisasszony mindegyik előadást erőltetettnek, vagy unalmasnak találja, a sikertelen kérőket pedig sorra lefejezik. A nevetés így hamar sírásba fordul át, s az országból szép lassan kipusztul a humor is. Vagy talán még időben rájön a királylány, hogy kit is szeret valójában?

 

Az előadás címszerepét Kiss Diána Magdolna alakítja, az udvarhölgyek szerepében Enyedi Éva és Gergely Katalin, a kérők sorát pedig: Herczeg Tamás, Horváth Virgil, Csémy Balázs, Widder Kristóf, Kardos Róbert, Végh Zsolt és Dévai Balázs adja.

 

Hajós Andrással crossoverezik a Mrs. Columbo a MüPában

 

Először lép önálló nagykoncerttel színpadra a Művészetek Palotájában a Fonogram-díjas Mrs. Columbo. Az Under the Rainbow elnevezésű előadás vendégelőadója Fábián Juli mellett Hajós András lesz, aki két, csak erre az alkalomra készült kreatív szerzeménnyel érkezik. A zenekar a jazz világát a pop, a rock és az elektronikus muzsika stílusjegyeivel ötvöző zenei élmény mellett egy nemzetközileg elismert 3D Mapping alkotócsoport animációs vetítésével is meglepi közönségét április 1-jén. További információ ITT.

 

Szülinap dömping a VOLT nyitónapján

 

logo-hu.pngIdén is egy nappal korábban, már június 30-án délben megnyitja kapuit a VOLT Fesztivál, ahol öt színpadnál várja program a látogatókat. A kínálat valóban ünnepinek ígérkezik, ugyanis több zenekar is kerek évfordulóval érkezik Sopronba. Több vendéggel közösen lép színpadra a 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel. A Heaven Street Seven ugyancsak 20 éves szülinapi, s egyben a VOLT Fesztivál közönségétől búcsúzó koncerttel érkezik Sopronba.

Ugyancsak állandó vendégnek számít a VOLTon a 30Y zenekar. A pécsi csapat idén 15 éves, ezt ünnepelhetjük közösen a Lővér kempingben. A fiatalabb, ám headliner bandák közül az Irie Maffia tizedik, az Intim Torna Illegal pedig ötödik születésnapját ünnepli majd - várhatóan tízezres - közönségük körében, június 30-án a VOLTon. Tavaly év végén, Budapesten több órás megakoncerttel ünnepelt az akkor 20 éves Animal Cannibals. Most – 21 évesen – ők is meghívást kaptak a Nagy VOLTos szülinapra.

 

Megjelent a világon egyedülálló magyar zenekar első lemeze

 

0_1.jpgAz InFusion Triót 2011 decemberében hozta létre három klasszikus zenész: Farkas Izsák, a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott hegedűs; Simkó-Várnagy Mihály, aki ugyanott végzett cselló szakon; valamint Weisz Nándor, a zenekar vezetője, a Müncheni Zeneakadémia ütő szakos diplomása. A trió egy különleges hangszerpark segítségével (elektronikus hegedű, elektronikus cselló, elektronikus dob és különböző effekt pedálok, torzítók és looperek) ír saját szerzeményeket és dolgoz fel ismert dalokat.

Márciusban végre megjelenhetett első önálló albumuk is (Loop Me Up), melyen saját szerzemények és népdalfeldolgozások találhatók. Utóbbiak között találjuk az A csitári hegyek alatt, a Kiskece lányom és a Hej Dunáról fúj a szél kezdetű népdalok „infusionizált” verzióját. A saját dalok zenéjét a zenekar tagjai szerzik, a dalszövegeket pedig barátjuk, Mészáros Dániel írja. Két dal angol és magyar nyelven is felkerült a lemezre, ezek az I feel alright/Érzem már és a Ne kapitulálj/Decide. A teljes album meghallgatható ITT.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása