Kultography

Sörre sört!

Sörre sört!

Kultography írása itt: - 2015-03-09 11:49

 

Extrém sörök mellé extrém ételek: röviden így lehet összefoglalni a PIVO and More filozófiáját. A Dohány utcában március 13-án megnyíló bisztró nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a borhoz hasonlóan a sört is az ételek méltó partnereként kínálja vendégeinek.

 

pivo.jpg

 

Vannak még, akik emlékeznek az egy hét után megbuggyanó Kőbányai Világosra, ám egyre kevesebben. A sör mára szédületes karriert futott be, szerencsére Magyarországon is. Először a minőségi italok bukkantak fel, a bajor, cseh, belga, ír és ki tudja, még milyen termékek sikerén felbuzdulva pedig hazai kézműves főzdékből is egyre több ínyencség került fel a hazai vendéglők itallapjára.

 

Mindezek megkoronázása lehet a PIVO and More – a március 13-án nyíló étterem legalábbis nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a sört egy magasabb gasztrokultúrával kösse össze. Nyitott kapukat döngetnek, mondhatnánk, ám tény, a sörhöz igazodó vagy a sörrel készülő ételeknek még nincs nagy kultúrája nálunk – leszámítva a sör-virsli párost és a sörös bundában sült bordát. A sörbarát gasztroforradalmárok pedig pont ezen akarnak változtatni, itt azonban nem állnak meg. Az extrém sörválaszték mellé – a klasszikusokat kiegészítve – igazán extrém ételeket kreáltak: itt libamájból készül a tartár és harcsafiléből a hortobágyi, puszedlimártás kerül a csirkemellhez, és mákos baracklekvárral kínálják a túrógombócot.

 

A főszerepet persze a sör kapja a Dohány utca 12. alatt található helyen, és az itallap tanúsága szerint itt is alapos munkát végeztek. Az ismert márkákon túl megtalálhatunk a PIVO and More-ban észt különlegességeket, Cognac-hordóban érlelt ale-t, bajor rozssört, spanyol fűszerezett világost, magyar barna stoutot, de még gluténmentes sört is. Ember legyen a talpán, aki ebből gyorsan választani tud – aki járt már Brüsszelben, a Deliriumban, ahol 3000 féle sört kínálnak, talán érti, milyen dilemma elé kerül itt a szomjazó. Mi pedig csak arra vagyunk kíváncsiak, a sokféle ital közül végül melyikre lesznek vevők a budapesti sörivók.

Az mindenesetre egyre biztosabbnak tűnik: az elmúlt évek szédítő felfutása után 2015 a sör éve lesz a gasztrokultúrában. De annak már örülünk, hogy a sörfesztiválok után az év minden napján lesz lehetőségünk arra, hogy egyben lássuk, milyen szédítő lehetőségeket tartogat ez az ital is.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása