Kultography

Dübörög a Frankománia az Urániában

Dübörög a Frankománia az Urániában

Kultography írása itt: - 2015-03-01 18:59

A idén 15. alkalommal, február 27. és március 27. között jelentkező Frankofón Fesztivál egyik gyöngyszeme a Frankofón Filmfesztivál, ami tegnaptól egészen március 8-ig az utóbbi évek francia nyelvű filmtermésének javát mutatja be a nagyközönség számára az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

frank.jpg

film-douverture.jpgIdén közel harminc film, nagyrészük premier előtt, került a programba, amelyet két rendező látogatása kísér. A fesztivál a kanadai, Xavier Dolan Mommy című filmjével nyitott. A méltán világhírű, fiatal rendező filmjét pénteken este még elkaphatják, akik lemaradtak róla. Ebből is látszik, hogy a francia mozi legújabb és legjobb alkotásain kívül a francia nyelv által összekötött nemzetek, így algériai, belga, görög, kanadai, román és svájci filmek közül is bemutatásra kerül néhány kiemelkedő alkotás. 

A Filmnapok keretein belül Jean-Charles Hue és Laurent Cantet rendezők is ellátogattak Budapestre, Cantet február 28-án mutatta be Havannai éjszakák című filmjét, míg Hue Tagadd meg őseidet című alkotásának március 2-i,18:30-as vetítésén vesz majd részt. A kínálatban Sophie Marceau legújabb romantikus filmje (Elemi szerelem) mellett fiatal orvosok mindennapjait feldolgozó, csupaszív dráma (Hippokrátesz), Yves Saint Laurent életrajzi filmje (Saint Laurent), vagy éppen képregényből készített animációs film (Aya) is helyet kapott olyan fesztiválkedvencek mellett, mint a Csajkor vagy A küzdők. Az "Előttem az élet" nevű szekció a fiatalok problémáit, útkeresésüket dolgozza fel, a Francia Intézetben pedig Francois Ozon és Céline Sciamma alkotásaiból válogattak össze egy csokorra valót, amelyeket a fesztivál után tekinthetünk majd meg.  

A Filmnapok vetítéseire tíz illetve öt jegyes bérlet váltható 7000 és 4000 forintért, egy filmre 1000 forintért, míg a diákok 800 forintért vehetnek jegyet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása