Kultography

Yamato – távol-keleti gasztro-élmény és BBQ-kaland

Yamato – távol-keleti gasztro-élmény és BBQ-kaland

Szakács Kriszta írása itt: - 2015-02-13 13:40

Az ázsiai konyha, bár Budapesten is sokáig egyet jelentett a kínai és thai gyorsbüfék kínálatával, mára kétségtelenül bevette a várost és a magyar „gasztrománok” szívét a maga fűszeres-ízes-színes kavalkádjával. Ezzel párhuzamosan pedig egyre jobb és jobb, különleges éttermekbe botlunk a városban. Most legújabb felfedezésünket, a Yamato-t ajánljuk, szívből és melegen!

slider_1.png

08.png

A távol-keleti konyha térhódításában eddig is kiemelt szerep jutott a Wasabi éttermeknek, a sushi jól ismert nagyágyúi a városban (és Debrecenben), de most egy új, még különlegesebb szereplővel bővült a „család”. A Jókai utcában nyílt Yamato étterem a koreai BBQ-t és a japán Yakinikut hozta el Budapestre, az asztali grillezés élményével együtt. A speciálisan kialakított asztaloknál anélkül sütögethetünk kedvünkre, hogy két utcával arrébb is vágykeltő illatok terjengjenek (akár az ételek, akár a vacsorát követően a ruhánk nyomán), mégis olyan falatokat és ízeket hozhatunk egy rostra, amikért érdemes lenne gyalog is útra kelni a Távol-Keletre.

A koreai BBQ vagy a Yakiniku szavak önmagukban nem feltétlenül beszédesek, ezért álljon itt egy rövid kis ismertető. A koreai BBQ többnyire előre pácolt húsokat használ, és ezt némi körettel, illetve ízes szószokkal salátabatyuba csomagolva fogyasztják, míg a Yakiniku natúr formájukban grillezi a halakat, húsokat és ezeket a melléjük tálalt számtalan szósszal teszi pikánssá, édessé, savanyúvá, sóssá… Ízlés szerint.

Az általunk kóstolt ízelítőben a tekercselt császárszalonnától a legfinomabb oldalason át a bélszínig terjedt a skála, de tengeri sügér, lazac és garnélával töltött bébi tintahal is került a rostra. Ezekhez ezerízű szószokat és szenzációs salátákat is kaptunk kísérőül, így nehéz lenne szavakba foglalni azt az ízorgiát, amit átéltünk. Úgyhogy szócséplés helyett inkább fotókba foglaltuk az élményt:

Természetesen a vegetáriánus vendégekre is gondoltak, így mindkét kategóriában találunk zöldséges válogatást is (a Vegetáriánus Bulgogi vagy a Yasai válogatás képében), és a köretként tálalt, ugyancsak emlékezetes Kimchit vagy Oi Kimchit is meleg szívvel ajánljuk.

Az alapanyagok listája szinte végtelen, de a választás küzdelmein szerencsére egy tablet képében szakavatott vezető segít át, így aggodalomra nincs ok. Talán csak a „batyukészítési” technikánk hagyott némi kívánnivalót maga után, de állítólag gyakorlással ez is fejleszthető, és természetesen ebbéli sutaságunk semmit nem vett el az ízélményekből.

Ami a grillezés gyakorlatát illeti, ettől sincs miért félni, mert bár a személyzet is szívesen segít, „evés közben jön meg az étvágy” címszóval a vendégek nagy része lelkesen veszi át az irányítást a kezdeti bizonytalanság után. Ha pedig valakit nem kifejezetten az asztali grill élménye vonz a helyre, a gazdag sushi-, Bento- vagy wokos ételek kínálatából is válogathat.

Italok frontján is igyekszik a keleti különlegességeket felvonultatni az étterem: a népszerű Bubble teák esetében kétféle alappal és számos ízzel magunk keverhetünk „koktélt”, de kifejezetten koktéllappal is készültek a házi szörpök és teakülönlegességek mellett. Találunk az itallapon különféle sake-kat, akár gyöngyöző formában is és kóstolhatunk talán kevéssé ismert, de annál meggyőzőbb, díjnyertes japán whisky-ket. A boros közönség sem panaszkodhat, még japán nedű is fellelhető a borlapon a számos magyar és nemzetközi ital mellett, és természetesen a sörösök sem maradnak szomjan: japán és német nedűk várják őket palackban és a csapon is.

Ami az autentikus ízeket, élményt és környezetet illeti, arról elég talán csak annyit mondanunk, hogy ottjártunkkor a vendégsereg nagyobb részét ázsiai családok tették ki.

03.png

Az asztali grillezés élménye persze már önmagában is érdekes környezetet teremt, de nem tudunk szó nélkül elmenni a belső tér és dizájn mellett, ami ízlésesen ötvözi a japán letisztultságot és egyszerűséget a modern, nagyvilági stílussal, és teszi ezt roppant szerencsés eredménnyel.

Az étterem, bár még csak néhány hónapja nyitott, de már meghódította a budapesti ázsiai közönséget, és természetesen magyar rajongókra is szert tett, így ha a hétvégi vagy csúcsidőszakban biztosra akarunk menni, mindenképp érdemes asztalt foglalni.

Fotók: Zankó Tamás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása