Kultography

Mesék felnőtteknek a februári morcosság ellen

Mesék felnőtteknek a februári morcosság ellen

Kultography írása itt: - 2015-02-04 12:21

Az év első hetei egyelőre nem hozták meg a várva várt telet, és a sárban csúszkálós, szürke nappalok gyakran elveszik az ember kedvét mindentől. De jelentjük van megoldás! Az alábbi könyvek bármelyike képes feldobni még a legborzasztóbb hétfő reggeli munkába zötykölődést is. A felnőtt mesék, a science-fiction és a történelem szerelmeseinek íme négy remek kikapcsolódást nyújtó olvasmány.

slider_jpg_2.jpgcovers_326835.jpgMarissa Meyer: Scarlet - Piroska és az Ordas Rend katonái

Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelenő Holdbéli krónikák sorozat második részét veheti végre kezébe az olvasó, melyben ezúttal Piroska és a farkas feltuningolt sci-fi verzióját olvashatjuk el. Az előző regényből jól ismert Cinder, a kiborg lány kalandjai folytatódnak, ám a futurisztikus Hamupipőke-történet új szereplőkkel bővül Piroska, vagyis Scarlet, és Farkas, az Ordas Rend katonája személyében. Scarlet nagymamáját elrabolják, a rendőrséget azonban nem nagyon izgatja a dolog, így a vörös hajú szépség magánnyomozásba kezd. Segítségére egy különös, sebhelyekkel tarkított férfi siet, akinek furcsa tetoválás van az alkarján. Miközben Scarlet és Farkas egyre közelebb kerül az elrabolt nagymamához, és egymáshoz, Cinder megszökik a börtönből és jóképű rabtársával együtt megpróbálja kicselezni a rend nem túl éber őreit. Bár első hangzásra sokaknak erőltetett lehet Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata, de valójában roppant szellemes és szórakoztató regényekről van szó. Akik szeretik a meséket és a science fiction világát, biztosan mosolyogva olvassák majd ezeket a történeteket, már csak a Grimm-mesei párhuzamok miatt is. Számunkra igazi felüdülést jelentett Scarlet és Cinder meséjét olvasva kiszakadni a szürke hétköznapokból, és pár óra erejéig egy varázslatos jövőbeli utazást tenni gyermekkorunk hőseivel.

periferia.jpgWilliam Gibson: A periféria

Van időutazós sci-fi, van párhuzamos-dimenziós vagy alternatív-világos is, A periféria viszont nem aprózza el, mind a három, egyenként is kimerítő tudományos-fantasztikus történettípust magában foglalja, nem is akárhogy. Két főhőse az időben egymástól hetven évre, a térben Amerika és Anglia távolságában tengeti az olvasó számára egyáltalán nem hétköznapi életét, amikor egy gyilkosság összekapcsolja őket. És ez még csak a kezdet. Flynne a közeli, Netherton a jóval távolabbi jövő egyaránt lenyűgözően futurisztikus világának lakói, de akár külön bolygókról is jöhettek volna, olyannyira idegen és ámulatba ejtőek egymás számára. És ugyanígy az olvasónak is. Élénk és figyelmes képzeletet igénylő könyv A periféria, olyan, ami nem engedi ellustulni az olvasót, mert ha egy pillanatra is elengedjük a sztorit nem fogunk tudni visszakapcsolódni. De ez sokkal inkább előny, mint hátrány, lévén bőven ötszáz oldalas terjedelme ellenére is letehetetlen olvasmány, így a folyamatosan ébren tartott kíváncsiságunk sem fogja engedni a lankadást. Sci-fi rajongóknak szinte kötelező, a műfajjal ismerkedőknek elsőre talán nagy falat lehet, de mindenképpen egy okos és szórakoztató, fantáziadús és elgondolkoztató könyv, amellyel öröm bekucorodni a sarokba egy szürke téli délutánon. A periféria az Agave Kiadó gondozásában jelent meg.

alkalmi_mesek.jpgOrbán János Dénes: Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek

Borzasztóan nehéz dolga van annak, aki megpróbálja összefoglalni, hogy lényegében mit is tart a kezében az az olvasó, aki Orbán János Dénes könyvét választja. Mert hát kezdhetnénk Micimackó spontán reggeli merevedésével, esetleg Karinthy Frigyes tapasztalataival a melegfelvonulás kapcsán, de itt van még Petőfi fütyköse és hát némi képzelt (?) szexuális kaland a tökéletes Jessica Albával. Nehéz kimondani, hogy ez a könyv jó-e vagy, nem mert időnként hangosan nevetünk Orbán János Dénes sorain, néha pedig azt érezzük, hogy ez most még túl sok, és tovább lapozunk. A stílus és a humor azonban mindenképp maradandó és emeljük kalapunk. Az Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek egyértelműen azzal a céllal íródott, hogy polgárpukkasztó legyen, és az ilyen direkt szándék árnyékában a legnehezebb igazán jól írni. A szerzőnek ez sokkal többször sikerült, mint ahányszor nem, így ha valaki nem riad vissza némi pajzánságtól, még akkor sem ha Micimackó paplanja alá kell néznie, váljon egészen nyugodtan idegbeteg fölnőtté, mert akárhogy is nézzük, ezt egyikünk sem kerülheti el. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. 

1000.jpgNational Geographic: 1000 történelemformáló esemény

Középiskolai történelemtanárok kedvelt kínzási módszere volt mindig is, hogy az egyazon időben történt események felsorolását kérjék számon a diákoktól, miközben mind a tankönyvek, mind a tanmenet országokra lebontva vette szépen sorba a történelem folyását. Persze lehet, hogy ez csak az én, elszigetelt személyes tapasztalatom, akárhogy is, a National Geographic gyűjteménye az élet kezdetétől egészen 2007-ig logikus, pontokba szedett, átlátható módon mutatja be, mi történt például Pekingben akkor, amikor Shakespeare megírta a Hamletet. A történelem összefüggéseit új szemszögből láttató, átfogó könyvvel van dolgunk ami az összeállításáért felelős National Geographic Society legjobb hagyományait követve egyszerre szórakoztat és tanít, mindenféle szájbarágás nélkül. Történészeknek nem fog semmiféle újdonsággal szolgálni, sőt, talán fel is kaphatják a vizet a felszínességén, de aki alapvető tudását szeretné felfrissíteni, vagy csak érdeklik az elmúlt 3,8 milliárd év fontos eseményei közötti összefüggések, annak ez a gazdagon illusztrált, összefoglaló kronológiákkal dúsított kötet a szívébe fogja lopni magát. A könyv az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása