Kultography

Vasárnapi hírösszefoglaló: fölényben a dívák!

Vasárnapi hírösszefoglaló: fölényben a dívák!

Kultography írása itt: - 2015-02-01 20:45

Akár 40 000 bakelit a Dürer Kertben, báránybégetés az Akváriumban, ezer kilométerre élő nővérek hangos zsörtölődése, dokumentarista szörnytragédia, hajóra száll a francia pop-sanzon királynője, Harcsa Veronika és két társa pedig súlyosra veszik a figurát - avagy vasárnapi hírösszefoglalónkat jelentős fölénnyel uralják a nők.

elodiefrege06_kiemelt.jpg

elodiefrege01.jpgÉlodie Frégé, Vouler Mouche, Acid Arab Live Set – A38 Hajó

A francia kultúra évente megrendezett fesztiváljának idei záróbuliján egy varázslatos dalszerző-előadó, Élodie Frégé lép fel az A38 Hajón március 27-én. Sugárzó tehetség, a kortárs francia pop-sanzon egyik legfényesebb csillaga, egyben a Nouvelle Vague énekesnője - ő Élodie Frege, akinek előzenekara a melankolikus pop különleges magyar együttese, a Voler Mouche, utána pedig a párizsi producerduó, a technót és a közel-keleti zenét ötvöző Acid Arab következik.

 

DJ Shadow és Cut Chemist - Dürer Kert

A zenerajongók most bizony nagyon örülhetnek, hiszen egy talán soha vissza nem térő eseménynek lehetne szem-és fültanúi február 8-án. Két amerikai szupersztár-dj fogott össze, hogy a Universal Zulu Nation alapítója, a ’80-as években több műfaji határt feszegető elektronikus zene megalkotója, a hiphop-kultúra egyik kulcsfigurája, az elektro-funk ősatyja, Afrika Bambaataa előtt tisztelegjen.

A Renegades of Rhythm névre keresztelt turné során a legendás zenék csakis eredeti vinylekről szólalnak majd meg. Nem aprózzák el a dolgot, hiszen Afrika Bambaataa történelminek számító gyűjteménye több mint 40.000 példányból áll, amelyet jelenleg a Cornell Egyetem elképesztő, hiphop-részlegében tartanak archiválva.

Lamb, Dorothy's Legs, Mius - Akvárium Klub

Lou Rhodes és Andy Barlow 96-ban alakult duója visszatér Magyarországra, hogy bemutassa legújabb Backspace Unwind című lemezét a rajongóknak. Március 4-én a Lamb mellett a Dorothy’s Legs, valamint a Mius gondoskodik majd a hangulatról az Akvárium Klubban. Nagy várakozás előzi meg a Lamb budapesti fellépését, mivel legújabb hanganyaga három év után készült el, ez a zenekar hatodik nagylemeze, amely a downbeat, a jazz és a drum ’n’ bass elemeit ötvözi.

Szkalla lányok - Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalonjába költöztek a Szkalla lányok, Örkény István klasszikus kisregényének, a Macskajátéknak a főhősei. Léta valamikori szépeinek szomorkás történetét Béres Ilona és Tordai Teri mutatja be. A két színésznő számára igazi jutalomjáték a két idősödő, egymástól ezer kilométerre élő nővér zsörtölődése, nosztalgiázása. Berényi Gábor szövegváltozata pedig igazi kamaradarabbá varázsolja a Macskajátékot, amelyben a két nővér meséli el a Budapesten élő, reménytelenül szerelmes kisnyugdíjas, Erzsi és a húsz éve béna, Münchenben luxuskörölmények között élő, reményét vesztett Giza néhány hónapját.

 

bin-jip_glodi_balazs_foto-2.jpgOrszágos turnéra indul a Bin-Jip

 

Harcsa Veronika, Andrew J és Gyémánt Bálint közös munkájának eredményeként nemrég megszületett a Bin-Jip második nagylemeze, a Heavy, mellyel a zenekar országos turnéra készül, kitekintve egy kicsit a határainkon túlra is. Az új hanganyag jóval keményebb, dinamikusabb az elsőhöz képest, ez után nem is meglepő, hogy az album névadó dala éppen a Heavy című szám lett, melyhez klip is készült. A lemez változatosságát vendégzenészek is segítik: természetesen hallható rajta a korábbi tag, Kaltenecker Zsolt, de Lantos Zoltán hegedűjátéka is fontos színt ad a lemez hangzásvilágához. A sokak által egyszerűen „intelligens-elektro-alternatív” zenét játszó Bin-Jip februárban egy tavaszba nyúló koncertsorozatra indul, melybe a hazai vidéki nagyvárosok klubjai mellett Nagyvárad is illeszkedik, illetve két alkalommal Budapesten is láthatjuk, hallhatjuk majd a formációt.

 

projekt_LULU - Jurányi Produkciós és Inkubátorház

 

A Manna és a szegedi Maszk közös produkciójában márciustól látható a Jurányi Produkciós és Inkubátorházban (Budapest, II. Jurányi utca 1-3) Geréb Zsófi legújabb rendezése, a projekt_LULU. A Frank Wedekind századfordulós drámája alapján írt „dokumentarista szörnytragédia 1895–2015” a női egyenlőség, illetve egyenlőtlenség témáját járja körül – pontosabban azt, hogy itt az elmúlt több mint száz évben valójában nem történt elegendő változás. A darabban epizódok villannak fel Lulu, a klasszikus femme fatale életéből, akinek a sorsa a mellette levő férfiaktól függ, egészen addig, amíg nem próbál meg független életet élni. II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi-díjas előadásának címszerepét Sodró Eliza játssza, további szerepekben többek között Béres Miklós, Dér Zsolt és Kőszegi Mari látható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása