Kultography

Munrotól VanderMeerig, avagy ezt olvastuk novemberben

Munrotól VanderMeerig, avagy ezt olvastuk novemberben

Kultography írása itt: - 2014-11-28 09:37

slider_8.jpgA fák lecsupaszodtak, reggelente mindig köd van, hűvös szél fúj, és ha mindez nem lenne elég, délután öt órakor már felkapcsolják a lámpákat az utcákon, hogy elűzzék a túl korán érkező sötétséget. Az ilyen szürke és roppant mód lehangoló időben a legjobb megoldás a lelki békénk helyre billentéséhez egy jó könyv. Négy könyvet ajánlunk, amelyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, hogy elmenekülhessen fantáziabirodalomba a hétköznapok lehangoló robotja elől pár órára.

Alice Munro: Drága élet

termek674.jpgNagyjából egy éve történt, hogy a kanadai író megkapta a legnagyobb elismerést, amit egy irodalmár csak elképzelhet: Nobel - díjas lett. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia nem véletlenül nevezte őt a kortárs novella mesterének, és erre jó bizonyíték Drága élet című kötete is. Nehéz megfogalmazni, mitől annyira magával ragadóak ezek a többnyire Munro szülőföldjén játszódó történetek. Mással össze nem hasonlítható eleganciával és finomsággal festi meg hőseit, életüket, és azokat a pillanatokat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy sorsfordítóak, ám valahogy mégis azzá válnak. Találkozások, érkezések, eltávolodások, női és férfi lelkek kibogozhatatlan összevisszasága. Mindez pedig valahogy mégis egyszerűen és érthetően - és persze szórakoztató, olvasmányos köntösben. Minderre pedig z a tény teszi fel a koronát, hogy a "mester" képes olyan katarzisok elérésére egy-egy rövid történeten keresztül, amire sokszor csak egy regény adhatna elég nagy keretet. Talán pont ez az érzés az, ami annyira egyedivé teszi novelláinak olvasását: mi aggódunk, hogy túl sok kérdés marad megválaszolatlan, Munro pedig rámutat arra, hogy néha pontosan a válaszok hiányától lesz valami "életszagú" és természetes.  A kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Jeff VanderMeer: Fantomfény

jeff-vandermeer-fantomfeny-b1-k.jpgA hangulat tökéletes, de konkrét válaszokat, finoman fogalmazva, nem igazán kapunk VanderMeer Déli Végek-trilógiájának befejező kötetében. Az Expedíció bemutatta az X Térséget, a maga összes misztikumával, és érthetetlenségével. A Kontroll megismertette velünk a kutatói hátteret, amely próbál rájönni a titokzatos jelenség titkaira. A Fantomfény pedig, mint egy ragasztóanyag egységessé, kerekké tette a történetet, noha megfejtések nem igazán vannak, de legalább az olvasó képzelete maximálisra van járatva. A trilógia alapja az elidegenedés, nemcsak ember és ember között, de az ember és világ között is. Valójában mi nem számítunk, apró és jelentéktelen porszemek vagyunk, ami fontos és jelentős, azt ésszel sosem érhetjük fel. Csupán megfigyelők vagyunk, akik próbálják túlélni az életet. Bár a regény egy thriller sci-fi keverék, mégis a mondanivalója teljesen hétköznapi. A látóterünk perifériáján mozgó hatalmas, erős idegentől való félelem mindannyiunk életében jelen van. Nem kellenek hozzá földönkívüli entitások, elég ha csak a munkánkra vagy a magánéletünkre gondolunk, hiszen bármikor beüthet a villám, és csupán megfigyelőként sodródunk majd az árral, remélve, hogy túl éljük ép ésszel az egészet. A Déli végek-trilógia nem könnyű olvasmány és tökéletesnek sem mondanám, de mégis megéri rászánni az időt. Akik szeretik az elgondolkoztató regényeket, amik furcsa, kissé kellemetlen érzést hagynak maguk után az emberben, amin még hetekig képes töprengeni, számukra kötelező olvasmány, de a thriller, sci-fi, fantasy szeretőknek is érdemes kézbe venni az Agave Kiadó gondozásában megjelent három regényt.

Wilbur Smith: A sivatag istene

post_187321_20141110151700.jpgA világhírű szerző egyiptomi történeteinek újabb állomását tárja elénk mostani regényében. A történet főhőse ezúttal is a korábbi történetekből megismert Taita, akinek a szemszögéből követhetjük a cselekményeket: az időszámításunk előtt 1500-as éveket Egyiptomban, amikor is a szebb napokat megért birodalom próbál megszabadulni elnyomóitól. Ebben - a történet alapján - éppen Taitának van nagyon fontos szerepe, és így kerül sor az utazásra is, amely során Tamósze fáraó két húgát, Losztrisz királynőnek leányait, Tehutit és Bekathát a krétai uralkodónak ígérik feleségül. Ám a két lány máshol lelt szerelemre, és nem csak ez az egyetlen akadály, amellyel az út során Taitának meg kell küzdenie.

A romantikával és harcjelenetekkel tarkított regény nem súlyos történelmi olvasmány - nem is kíván az lenni, így akit bosszantanak a történelmi pontatlanságok, inkább más regényt vegyen a kezébe. Ám Wilbur Smith regénye könnyed és szórakoztató olvasmány, a kalandregény és a fantasy műfajának érdekes egyvelege. A kötet a Delej Kiadó gondozásában jelent meg.    

Enrique Vila-Matas: Dublineszk

6268.jpgSamuel Ribának szép élete van, avagy volt. Két szerelmével élhette le, Celiával és az irodalommal. Egész életét a szépirodalom megmentésére tette fel ugyanis, kiadóként vívta szélmalomharcát az írást és olvasást lealacsonyító borzasztó ponyvákkal és mindent megtett, hogy megmentse az olvasók lelkét. Pályája kizárólag arról szólt, hogy megtalálja A Tehetséget, mindhiába. Vénségére kiadója csődje után a hikikomori-lét magába szippantja és csak egy meglehetősen abszurd ötlet képes visszaterelni gondolatait a való világba. Furcsa álmai és találkozásai Dublinba vezérelik, ahol a harcot feladva már temetné a Gutenberg-galaxist. Enrique Villa-Matas könyvét olvasva azonban nekünk az az érzésünk támadt, hogy korai még a rekviem, talán Riba maga is erre a könyvre várt volna. Finom, érzékletes leírások, elgondolkodtató szókapcsolatok, mégis gördülékeny történetmesélés adja vissza a szépírásba és az olvasásba vetett hitünket, a Magvető Kiadó pedig talán megtalálta A Tehetséget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása