Kultography

Rament mindenkinek! - A japánok verziója a húslevesre

Rament mindenkinek! - A japánok verziója a húslevesre

Szakács Kriszta írása itt: - 2014-09-16 13:12

 ramenka_slider.png

Nem először számolunk be a nemzetközi konyha magyarországi térhódításáról. A távol-keleti ízek régóta és sokakat meghódítottak már, de végre az igazi, minőségi konyha is kezd befutni nálunk. A levesekkel már korábban „megpho-ztek” minket, most egy újabb versenyző, a ramen volt terítéken. Jó eséllyel Budapest legjobbját találtuk meg a Kazinczy utcában.

ramenka_slider.png

A Ramenka nevéből nem nehéz helytálló következtetéseket levonni az étlap tartalmára, vagy legalábbis annak „sztárjára” vonatkozóan. Tény, hogy minket is a hely ramen-je fogott meg, de természetesen a bödönnyi leveseken kívül is számos különleges finomságot kóstoltunk náluk. Íme:

A ramen – azok kedvéért, akiknek ez így még nem sokat mond – egy tésztával és minden egyéb finomsággal gazdagon felszerelt japán „húsleves” féle, de senkinek még csak eszébe se jussanak a félelmetes instant zacskós förmedvények. Ez valami más, valami zseniális, fantasztikus, orbitális íz élmény és kis túlzással, maga csoda. Merészeltünk párhuzamot vonni a ramen és a pho között, de ez senkit ne tévesszen meg: mindkettő tészta, leves, hús, zöldségek, és két teljesen különböző íz világ.

Na szóval, amit a Ramenkában találunk, az egy önmagában is finom, ízletes, és lelket (is) melengető csodás húslében kínált vaskos adag udon vagy választás szerint sobba tészta, friss, típustól függően még roppanós zöldségekkel, és ugyancsak választás szerint császárhússal (mesés), marhahússal, csirkével vagy tengeri kütyükkel (1380-1980 Ft). Természetesen a vegákra is gondoltak, miso leves alappal és zöldségekkel, és még több zöldséggel. Az alap levesek mellék kérhetünk extra feltéteket is, így ízlésünkre szabhatjuk bármelyik fogást. Az íz hatás pedig szinte leírhatatlan: felemelő és lehengerlő, nem mellesleg pedig függőséget okoz. További figyelmeztetés: a leves hatalmas, nagyétkű férfiembernek is kiadós adag.

ramenka1.png

A legutolsó elfogyasztott adagtól és lelkesedéstől fűtve persze lehet némi túlzás a fent leírtakban, de azért van még néhány meggyőző érv a Ramenka tarsolyában, avagy az étlapon. A négyféle salátából összeválogatott ízelítő (780 Ft) kiváló előétel, de a leves mellé fogyasztva is szenzációs. Aki pedig a nagyétkűnél is nagyobb étkű, annak kiváló kiegészítő lehet a gyoza (480 Ft), vagyis a húsos-hagymás töltelékkel megpakolt házi tésztafalatok, savanykás szójás szósszal kiegészítve.

Az itallapon is találunk japán különlegességeket, a teától kezdve a sörökön át a saké-ig, de aki nem akar túlzásokba esni a japán gasztronómiával, talál azért cidert is.

Az étterem egyébként maga a japán letisztultság, csupasz beton falakkal, nyers fa asztalokkal és zsámolyokkal, és autentikus kanalakkal, így bár tapasztalat híján kihívást okozhat a leves fogyasztása, de megéri a próbálkozás. Annak viszont, aki szégyenlős a pálcikatechnikáját illetően, elvitelre is szívesen csomagolnak.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása