Kultography

6+1 dolog, amit szerettünk a Budavári Borfesztivál első napján

6+1 dolog, amit szerettünk a Budavári Borfesztivál első napján

Szakács Kriszta írása itt: - 2014-09-11 12:30

borvar.png

A nyár, de sokkal inkább a szabadtéri szezon hétvégéiből szinte nem találunk olyat ma már, amikor nincs az ország valamely pontján egy jó borfesztivál. De ami kétségtelen, az egyik legjelentősebb és legszínvonalasabb ezek közül a Budavári Borfesztivál, amit idén már 23. alkalommal rendeznek meg. Mi rögtön a fesztivál első napján megnéztük, miért is érdemes idén is kilátogatni.

borvar.png

1. Fantasztikus borok

Ehhez igazából talán nem is kellene kommentárt fűznünk, de ha még bárkiben kétségek merülnének fel, megnyugtatásul jelentjük: a magyar borok még mindig méltóak jó hírükhöz. A fesztiválon minden régió és minden bor kedvelői megtalálják a legjobb nedűket, legyen az akár száraz fehér, testes vörös, vagy egy könnyű habzó. A teljes kínálatot szinte lehetetlen végigkóstolni, mindenkit csak arra tudunk bíztatni, hogy ízlésének és kíváncsiságának megfelelően válogasson a legjobbakból.

2. A fantasztikus borok még egyszer

Nem győzzük hangsúlyozni a magyar borok kiválóságát, de azt is kár lenne tagadni, akad jó néhány fantasztikus borvidék az ország, sőt a kontinens határain kívül is. A mi kedvenceink az olasz és a dél-afrikai felhozatalból kerültek ki, de a nemzetközi kínálattal kapcsolatban is csak ismételhetjük magunkat, ízlés és kíváncsiság alapján kereshetjük a kedvenceket.

3. A Budai Vár

Talán ehhez sem kell különösebb magyarázatot fűznünk, a Vár csodálatos helyszín, nem is beszélve az esti, díszkivilágítással fokozott szépségről. Az íz élményt a tökéletes vizuális élménnyel kiegészítve élvezhetjük a kora őszi délutánokat vagy estéket a kiváló borok társaságában.

borpohar.png4. Remek zenei aláfestés

És ha már az ízlelőbimbókat és a látóidegeket kényeztetjük, ne maradjon ki a jóból a fülünk sem: remek koncertekkel is kiegészül a program. A nyitónapon komoly- és könnyűzene is szerepelt a palettán, este az Irie Maffia mozgatta meg a közönséget, de vasárnapig több szuper koncert is lesz még. A teljesség igénye nélkül az audio-élményt többek között a Talentométer győztesei, a Csík zenekar, Rúzsa Magdi, a Fool Moon és a Benko Dixiland Band szolgáltatja.

5. Izgalmas új tételek

Bár a vaskalapos, csak a tökéletességet kereső borrajongók valószínűleg ezért a kijelentésért nem zárnak a szívükbe, de mindenképpen érdemes egy-két, frissiben palackozott tételt is megkóstolni. A tegnapi nap nagy meglepetése volt két olyan bor is, amik épphogy dugót kaptak – így természetesen a palackban érés néhány hónapja még hiányzott a tökéletességhez – de izgalmas „kócosságukkal” friss színeket vittek az egyébként is tarka palettára.

6. Borpárok

Magam sem vagyok az a kifinomult ízlésű és szaglású borkedvelő, aki vakon kóstolva is megkülönbözteti az évjáratokat, de aki ilyen képességek fejlesztésére vágyik, most az egészen finom különbségekre is koncentrálhat a borpárok kóstolóján – igaz, ezt a program szerint már csak ma teheti meg. Találunk példát évjáratok, termőterületek, feldolgozási- vagy erjesztési eljárások közötti különbségre is, így széles skálán tesztelhetik vagy fejleszthetik borismeretüket a vállalkozó szelleműek.

+ 1. Az időjárás – Nos, igen, a maihoz képest a szerdai első napon mindenképp szebb arcát mutatta a szeptemberi időjárás. Abban azért még bízhatunk, hogy a délutáni-esti órákra kevéssé a víz, és inkább a borok jutnak majd szerephez. De egyébként is, a gumicsizma reneszánszát éli!

Fotók: www.aborfesztival.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása