Kultography

Focipályák a Hősök terénél

Focipályák a Hősök terénél

gyukerim írása itt: - 2014-09-08 08:09

Te miben hiszel? - tették fel a kérdést az idei ARC szervezői. A pályázók meg inkább azt mutatják meg, hogyan látják a mai Magyarországot? Az idei óriásplakát-kiállítás képeit elnézve nem túl derűlátóan.arc slider.png

arc4.jpgKifigurázott hirdetések, kifordított kormánypropaganda, a mémgyárakból tömegével kiáradó képekre hajazó plakátparódiák – igen, péntektől megint ARC kiállítás az Ötvenhatosok terén. Idén már 14-szer, vagyis idén már 13-szor fogunk bosszankodni a képek előtt azon, hogy az előző jobb volt, de ezzel természetesen senkit nem akarunk lebeszélni, sőt.

Mert mindig felgyűlik annyi düh, amennyit érdemes ilyen formában levezetni, egy olyan – választási – évben, mint az idei meg aztán különösen. A csúcsra járatott kormányhirdetések ellensúlyozása, még ha csak szeptember 21-ig is, de jóleső látvány tud lenni. Ilyen a díjnyertes alkotás, a Macskabajusz művek Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés című képe, amely több másik plakát mellett a jelenlegi vezetés futballmániája és a korrupció kapcsolatát mutatja egyszerűen, de annál találóbban. De ilyen az is, amikor az M1 „arcaira” hajazva Lázár János Londonból jelentkezik, vagy amelyiken a magyar vizslát nemzetire keresztelik át.

arc1.jpgDe legyünk őszinték: az ARC soha nem attól volt jó, hogy szapulta a kormányt vagy a politikai szélsőségeket. Szapulta, persze, és most sincs ez másképp, de ezek sokszor olcsóbb poénok, mint amennyire időtállók. A Szulejmán sorozat főcímét Szüljél Mánra átírva látni, vagy a Magyarország térképébe írt „Russia” felirat nélkül remekül meglettük volna. Ennél ritkábbak, ám annál megkapóbbak azok a képek, amelyek a társadalomra reflektálnak. Ilyen a Dózsa György úton haladó hetes busz, tele kifent kaszákat vivő utasokkal (Halász Géza Csúcsforgalom című plakátja a harmadik helyezést érte el) – persze, ennek is adhatunk politikai jelentést, de azt értettük volna tíz éve és érteni fogjuk tíz év múlva is. Pláne, ha a BKV-nak addigra sem sikerül lecserélni a negyedik évtizede a városban csühögő buszait. Vagy ilyenek azok a képek, amelyek még a sötétkék Ikarusoknál is hungaricumabb dolgokat mutatnak be kedves humorral: a mamikat nejlonotthonkában vagy a „romlásnak indult hajdan erős” lecsópaprikákat.

arc3.jpgMint minden évben, a pályázóknak most is egy témát kellett körüljárniuk. Most ez igazán univerzális kérdés volt: Te miben hiszel? A válaszokat persze néha elég nyögvenyelősen lehet csak összepasszintani a kérdéssel, néha láthatóan nem is törték magukat a pályázók. A céljukat mindenesetre most is elérik a szervezők: a képek így egyben megint vicces tükröt tárnak elénk arról, hol tartunk 2014-ben.

És nyilván, az idei jobb, mint a jövő évi lesz – már ezért is megéri kisétálni az Ötvenhatosok terére.

 

Fotó: MTI, ARC Facebook

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása