Kultography

Pécs eddigi legjobb kiállítása

Pécs eddigi legjobb kiállítása

Kultography írása itt: - 2014-08-30 11:11

A tematikus, időszaki, nem feltétlen múzeumi térben megvalósuló tárlatok eddig leginkább a fővárosra voltak jellemzőek. Idén azonban Pécs is úgy döntött, hogy nem mindennapi, csupán néhány hónapig nyitva tartó, a megszokottól eltérő múzeumi koncepcióval jelentkezik: Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlatuk a városban három helyszínen várja az érdeklődőket.

pecsslid.jpg

Érdekelnek a megszokottól eltérő összeállítások: megnéztem Pesten a Titanicról szóló tárlatot, láttam a Diana-automobile.jpgösszeállítást, a CSI-os interaktív kiállítást is, valamint a Van Gogh óriás falra vetítve sem maradhatott el. Soha nem gondoltam volna azonban, hogy egyszer külön egy ilyen tárlatért vidékre utazom majd. A Leonardo, a reneszánsz zseniről azonban annyi jót hallottam, hogy úgy döntöttem, egy hétvégi látogatást megér. Nem is csalódtam, igaz, tudtam, hogy mire számítsak: aki a hanyományos, a művésztől származó műtárgyakat kiállító összeállításra számít, az csalódni fog. A Leonardo-kiállítás egy informatív, részben interaktív esemény, amelyből sok olyan információt tudhatunk meg a világ egyik legnagyobb zsenijéről, amelyekről még csak nem is hallottunk. Bár néhány évvel ezelőtt már volt egy pesti da Vinci-kiállítás a pécsiek mégis újat, érdekeset tudtak alkotni.

A tárlat különlegessége már eleve abban rejlik, hogy három részre szakad, az egyes elemek a város - belváros - három különböző helyszínén tekinthetőek meg, így kellemes sétát is jelent a látogatók számára, olyan sétát, amely kedvet hozhat Pécs más részeinek, múzeumainak megtekintéséhez (például a második kiállítóteremmel átellenben lévő Vasarely-kiállítás). Persze nyilván mindez kevésbé a leleményessségnek, mint a térhiánynak köszönhető, hiszen da Vinci monumentális bronz lovasszobrát nehéz lett volna zárt térben felépíteni és kiállítani, így viszont a főtér dísze lehet.

A tárlat egy tökéletesen informatív összeállítással kezdődik, ahol számos információt megtudhatunk a mesterről, művészetéről, tárgyakról, elméletekről, amikkel kísérletezett. Érdekes látni, hogy sokszor nem is állt olyan messze a valóságtól, hogy ma már egy-egy találmánya kis változtatással simán létrahozható lenne. Leonardo alkotási módszeréből rengeteget meg lehet tudni az ő személyiségéről is, igazán különleges lélek volt. Minden érdekelte a művészetek, a tudomány és legfőképpen az anatómia. Éppen ezért  - ahogy a kiállításon kiderül – tiltott boncolásokat végzett, az ő korában ugyanis ez még nem volt engedélyezett, tudományos célra sem igazán.

IMG_5996.jpgA tárlaton a kiállított tárgyak nem eredetiek, neves tudósok segítségével összeállított másolatok, ami egyáltalán nem jelent problémát a látogató számára, nem teszi kevésbé érdekessé a látottakat. A kiállításról megtudhatjuk még például, hogy da Vinci minden művészetnél előbbre solta a festészetet, hogy leghíresebb festménye (az egyébként aprócska Mona Lisa) több téglalapra osztható, sok munkáját félbehagyta.

Leonardo segítségével egész kellemes kis őszi sétát tehetünk Pécsen, azonban ha szeretnénk még egy éjszakát maradni érdemes a Hotel Palatinus Leonardo Korhű találmányai Pécsett csomagot megfontolni. A szálloda bejárata mellett egyébként érdemes megnézni az ott kialakított borboltot, a berendezése maga is múzeumi jelleggel bír. Még ha semmit nem is akarunk vásárolni/fogyasztani, a hangulat miatt érdemes betérni.

A kiállítás egyébként nem hogy hozta a várakozásoknak megfelelő érdeklődőszámot, de túl is szárnyalta azt. Így az eredetileg tervezettnél tovább, október 31-ig lesz nyitva.

A tárlatról bővebben: http://www.leonardopecs.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása