Kultography

Belga sörmámor a rakparton

Belga sörmámor a rakparton

Mádai Adrienn írása itt: - 2014-08-18 18:30

20140815_191351.jpgElképesztő mennyiségű, összesen 200 féle üveges és 20 féle csapolt belga sör szerepel a Matróz Kocsma Söntésének kínálatában. A gyümölcsös, könnyű lambictól, a világos, mézes alen át egészen az erős, testes, barna sörig, mindenki megtalálhatja a kedvencét, sőt egy Magyarországon merőben modern újításnak hála, rögtön értékelheti is a kóstolt nedűt. A Söntés megnyitóján jártunk.

20140815_191158.jpg"A Matróz Kocsma Söntése, - vagy egyszerűen csak Söntés, ha úgy jobban tetszik - Budapest egyik legújabb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb sörözője, mely kimondottan a különleges sörök szerelmeseinek, az igényes sörivóknak készült" - így jellemzi magát a Bem rakpart 15. alatt található söröző, és a megnyitó alapján igazat kell adnunk a leírásnak.

Az átalakított pincehelyiség a nevéhez hűen leginkább egy tengerparti kalóz kocsma érzetét kelti a betérőben. A hosszú széles bárpult, a magas, apró asztalok, a belga sörösüvegeket felvonultató tapéta, a rozsdás hatású fémpánt a fal menti üléseken, pedig mind mind csak megerősítik ezt az érzetünket. A helyiség kialakítása egyszerre exkluzív, de mégis barátságos és hangulatos. A kínálat pedig hűen tükrözi azt a minőséget, amit a pár méterrel odébb található Belga Sörházban és a Matróz Kocsmában is megszokhattunk. S hogy mitől más a Söntés, mint az előbb említett két hely? A válasz igen egyszerű. Egyrészt sokkal fiatalosabb és modernebb, másrészt míg a Belga Sörház és a Matróz Kocsma inkább étteremnek minősül, ahol fenséges belga söröket tudunk kortyolni, a remek fogások mellé, addig a Söntés kifejezetten az italokra koncentrál, és a konyha kínálata kimerül a sörkorcsolyákban. 

Előbbi állításomat, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 200 féle üveges és 20 féle csapolt sör szerepel a kínálatban. Itt jegyezném meg halkan, hogy az idei Belga Sörfesztiválon mintegy 150 féle belga sört tudunk megkóstolni, vagyis a Söntés bizony lekőrözte felhozatalával a májusi rendezvényt. És most nem csupán három nap áll a rendelkezésünkre, hogy végig kóstoljuk ezt a lenyűgöző kínálatot!

A megnyitón természetesen a söröké volt a főszerep, és a bőség zavarában igyekeztünk visszaemlékezni, hogy melyik különlegességet kóstoltuk már és melyik rejt még számunkra mámoros élményeket. Természetesen első sorban a csapolt söröket vettük górcső alá, hiszen teljesen más, sokkal lágyabb és krémesebb egy Kasteel Rouge csapolva, mint ha az üvegből öntjük ki. A Silly Scotch szintén megtalálható a csapolt sörök kínálatában. Ezt a ritka sörkülönlegességet a skót whisky készítéséhez használt, egyedi módon pörkölt malátának köszönhetően rokoni szálak fűzik a scoth-hoz, az íze pedig fenomenális. A whiskey kedvelő urak minden bizonyára értékelni fogják enyhén füstös aromáját, de hölgyeknek is jó szívvel ajánljuk, hiszen a vajkaramellás illathoz, édes, kissé csokoládés íz párosul. 

10609370_857271537619225_1675787890_n.jpgMiután a csapolt söröket leteszteltük, érdemes szemügyre venni a palackos felhozatalt is. Bizony ekkor érezheti magát a vendég igazán elveszettnek. 200 féle belga sörrel néz szembe, amik közül nem egyszerű választani. Szerencsére van segítség! Hogy a vendégek ne vesszenek el a hatalmas kínálatban, táblagépek segítenek a választásban, de ha épp használatban van az összes, még mindig előkaphatjuk okostelefonunkat és a Söntés honlapján máris elkezdhetjük bogarászni a választékot. Bár könnyű helyzetben így sem leszünk, amikor a rendelést le kell adni, de legalább kapunk némi segítséget, milyen ízre is számíthatunk az első kortynál. Sőt ezután értékelhetjük is az online felületen választásunkat! Többek között mi a Tempelier, a Jeruzsálembe vezető utat őrző lovagok tiszteletére készült sörkülönlegesség mellett tettük le a voksunk, és nem is csalódtunk. A könnyű, 6%-os félbarna ale felüdíti a lelket enyhén karamellás, gyümölcsös aromáival, összességében úgy tudnánk a legjobban leírni, mint egy rendkívül finom, tiszta sört. Szintén jó szívvel ajánljuk uraknak és hölgyeknek egyaránt a Pêche Mel' Bush-t, ezt a 8,5%-os igencsak ütős barackos alet. Belgium legerősebb sörét olyan rafináltan ízesítették meg a savanykás, édeskés őszibarackkal, hogy az embernek fel sem tűnik, hogy itt bizony egy erős sörről van szó, és nem holmi üdítőitalról.

Felsorolásunkat még hosszan folytathatnánk, de inkább azt javasoljuk mindenkinek, hogy látogasson el a Bem rakpartra, térjen be a Söntésbe, kóstoljon és fedezze fel a saját kedvenc belga sörét vagy söreit. Egészségünkre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása