Kultography

SZIGExiT: segíts magadon, és a számzár is megsegít!

SZIGExiT: segíts magadon, és a számzár is megsegít!

Blahó Dávid írása itt: - 2014-08-17 16:07

fotó 3.JPGAli Babának elég volt csak annyit kiáltania, hogy „Szezám, tárulj!”, de annak, aki felkeresi a gombamód szaporodó szobaszabadulós játékhelyszínek egyikét, annak ennél picit többre lesz szüksége. Rendhagyó keretek között, a Szigeten tettük próbára logikai és számmisztikai képzettségeinket. Az eredmény: nyomozásból hármas alá alá.

fotó 3(1).JPGA Szigetre általában bejutni szeretnének az emberek, nem kiszabadulni onnan, de idén van és volt lehetőség arra, hogy ezt afféle „kettő az egyben” csomagban valósíthassuk meg. Ehhez nem kellett mást tenni, mint elbandukolni a fesztivál 2-es számú egységéhez, és ott kiválasztani egyet azon 10 sátor közül, amelyekből aztán ki kell törni. Nem kalapáccsal, fejszével, vagy lángvágóval, hanem a fejünket használva. De nem úgy, ahogy a Shrekben tette az anyakirálynő.

Merthogy itt logikára van szükség, fantáziára, kombinációs készségre, egy csipetnyi ravaszságra és nem kevés leleményességre. Az Exit Games területén a szobaszabadulós-játékok jelentős hazai képviselői fogtak össze, hogy nagyon egyszerű feladat elé állítsák a jelentkezőket: próbálj meg kijutni a választott és lakattal rád zárt sátorból. A lakat kulcsát pedig egy hosszabb folyamat során kell felkutatnod, fokozatosan haladva előre, avagy minden megtalált kellék és jel egy újabb lépcső a szabadulás felé.

Van például világháborús témájú sátor, droglabor, pánikszoba, mi azonban egy nyomozós jelenetbe (Szobafogság) csöppentünk: egy sorozatgyilkost kellett lelepleznünk a tulajdonképpeni szabadulással, mert ha ez nem sikerül, akkor… a következményeket bárki kitalálhatja. Minthogy eme cikk megszületett, ez kellően bizonyítja, hogy csöppnyi csapatunk a rendelkezésre álló egy óra helyett bő 30 perc alatt a friss levegőn találta magát. Az exitgames.hu és a Szigetes kitelepülés vezetője, Rétfalvi Gábor, detektívi képességeink csillogtatása után elmondta, hogy a belvárosban található szobákhoz képest itt némileg lebutított változatokkal találkozhatunk, de ebbe nagyban belejátszanak a körülmények, meg hát a külföldi vendégeket sem szeretnék elsőre (nagyon) elijeszteni.

fotó 4.JPG

Igen, elsőre, merthogy ez simán tekinthető start-up vállalkozásnak, ami magyar „találmányként” hasonló népszerűségre számíthat, mint a romkocsmák rendszere; és a visszajelzések azt mutatják, hogy határainkon túl is egyre többfelé lehet majd szabadulni. „Néhány éven belül” – tette hozzá egy mosoly kíséretében Gábor, mert saját bevallása szerint is gyerekcipőben jár még a kezdeményezés, de a Szigetes foglalások alapján komoly sikertörténet van kibontakozóban. A kibontakozás nekünk is sikerült – oké; néha némi adóvevős távsegítséggel, de szerintem Sherlock Holmes, Poirot és Ötvös Csöpi sem profi nyomozóként kezdte a pályafutását.

fotó 1(1).JPG

Fotók: Mittelholcz Ágnes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása