Kultography

Magyar virtus a zsíros deszkától a busókig

Magyar virtus a zsíros deszkától a busókig

gyukerim írása itt: - 2014-08-16 21:20

Hungarikum falu ugyan már nincs a Szigeten, ám aki itt ismerkedne meg kis hazánk különlegességeivel, kis sétával azért egész jó merítést kaphat.hunslide.png

hungar1_1.jpgVajon mit gondol egy külföldi látogató a Szigeten, ha meglátja, hogy egy szelet zsíros kenyér 500 forintba kerül? Csak remélni tudjuk, nem azt, hogy lám-lám, ezt bírja teljesíteni a magyar konyha, ráadásul alig olcsóbban, mint egy pizza. A helyzet persze nem ennyire rossz a fesztiválon. A zsíroskenyér ponttól („traditional Hungarian specialty”) nem messze kapható például hungdog, aminek csak a neve rémisztő: valójában egészen kellemes grillkolbásszal és jóféle savanyúsággal készülő hotdogról van szó. Aki pedig nem sajnálja a pénzt az igazán minőségi ételekre, a főút egyik bódéjából Árpás László sonkamester termékeit kóstolhatja meg.

Általában egészen kellemes tapasztalatok érhetik azt, aki a hungarikumok nyomába ered a fesztiválon. Mindezt úgy, hogy hosszú évek után idén már nincsen Hungarikum falu. Igaz, aki elindul a megszokott irányba, talál azért magyar sajátosságokat: VBK-t szerencsére nem találtunk, de a Fröccskertre átkeresztelt volt fröccsudvar mellett egy pultnál 1850 forintért kiadós torostálat lehet kapni (bár valamilyen rejtélyes okból a májas és a véres hurka mellé bajor kolbász került). Ha pedig leülünk megenni a hurka-kolbászt, kénytelenek leszünk rácsodálkozni arra az oszloptörzsek közé és elképesztő pink fénybe helyezett sátorra, amely valójában a Magyar Nemzeti Múzeum Sziget-kiadása.

A sátorral átellenben egy értelmezhetőbb építmény emlékeztet az itteni külföldiek által talán leginkább ismert magyar találmányra, a Rubik-kockára. Van itt bűvöskockakirakó-bemutató és persze verseny is, de a kiírás szerint kötetlen programokkal is várják az érdeklődőket – csak feltételezni tudjuk, hogy ez azt jelenti, mindenki tekergetheti az idén negyvenedik születésnapját ünneplő logikai játékot.

rubik1.jpgNem kevésbé kocka, de legalább mozgékonyabb elfoglaltságot kínál innen nem messze a néptáncszimulátor, ahol hatféle táncot lehet kipróbálni. Nem mertük.

Vannak persze hungarikumok a falu hűlt helyén túl is, így az átrendezett Sziget Világfalu részén egy tábla jelzi a „Hungarikum programok”-at. Ha valaki délelőtt jár arra, ez egy rackajuhot ábrázoló szoborban merül ki (Szőke Gábor Miklós a „bárány éve” alkalmából készült alkotása amúgy a szentendrei skanzennél látható), délután hagyományőrző bemutatókat tartanak, este 11 után pedig amolyan levezető táncházat.

A most már törvénybe is foglalt hungarikumok is megtalálhatók a Szigeten: a főút túloldalán, a Civil Szigeten a Földművelésügyi Minisztérium népszerűsíti a magyar ételeket-italokat-hagyományokat – busók segítségével. A sátorban a csabai kolbászt vagy a pálinkát is megkóstolhatják az érdeklődők, és nagyon fontos: itt most nem a Sziget többi részén kapható pálinkaszerű párlatokra és kolbászkinézetű felvágottakra kell gondolni. V. Németh Zsolt, az agrártárca államtitkára a sátor csütörtöki bemutatkozásakor arról beszélt, ez része annak, hogy a hungarikumokat szeretnék a Sziget amúgy is nyitott külföldi fiatal vendégeivel is megismertetni. Szakáli István Lóránd, a minisztérium hungarikumokért felelős helyettes államtitkára is azt emelte ki: a magyar teljesítmények bemutatásakor a jövőben kiemelt szerepet szánnak a fiatal generációnak. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása