Kultography

Lajkó Félixtől Palya Beáig -– kedvenc magyar világzenészeink

Lajkó Félixtől Palya Beáig -– kedvenc magyar világzenészeink

Kultography írása itt: - 2014-07-18 10:56

A nyári fesztiválok kapcsán sokszor találkozhatunk velük, és habár általában nem "férnek fel" a nagy színpadokra, érdemes akár értük is jegyet váltani egy-egy napra. Összegyűjtöttük kedvenceinket a magyar világzenészek közül.világzene.png

Lajkó Félix

Ha magyar világzene, akkor valószínűleg a legtöbbünknek elsők lajkó.jpgközött ő jut az eszébe. Az elmúlt években hazai és nemzetközi berkekben is bizonyította zsenijét, miközben mindenki tudja róla, hogy egyáltalán nem egy sztáralkat, csak akkor nyílik meg igazán, amikor két legkedvesebb barátja, a citerája vagy a hegedűje kerül a kezébe. "A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvízatív dallamokat.”-írja magáról, ennél jobban pedig mi sem tudjuk leírni, mit is jelent az ő zenéje.


Palya Bea

palya.jpgPalya Bea kisgyerekkora óta táncol és énekel. Hangjának természetes varázsa az, ami legelőször megragadja a hallgatót. A belőle áradó misztikus életerő teszi őt egy igazi énekes sámánasszonnyá. Kifinomult, tiszta és őszinte dalait áthatja a humor, a játékosság. Legújabb, A nő című albuma végig vezet minket a női lét fontos állomásain, kezdve a szerelemtől, át a terhességen egészen az anyává válásig. Aki egyszer részt vesz egy koncertjén, többé nem tud elszakadni tőle, Palya Bea hangja egészen a sejtekig hatol, és zsigeri szinten égeti bele magát az emberbe.

balkan.jpgBalkan Fanatik

Elektronikus zene elegyítve némi betyáros virtussal és megszínezve egy kevés népzenével, ez a Balkan Fanatik. A koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki a formáció, közöttük Kovács Nórival, akinek hatására egy ország dúdolja az általános iskolából ismert népdalt, a Repülj madár feldolgozását. A nagyobb fellépéseken a vendégelőadók mellett néptáncosok és breakesek is színpadra lépnek, a hangulat fokozása érdekében. Egy biztos, láb nem marad mozdulatlan a Balkan Fanatikot hallgatva.

kerekes.jpgKerekes Band

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll jellemzi fellépéseiket. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Hazánk legtökösebb világzenei bandája feledhetetlen élménnyel gazdagítja azokat, akik ellátogatnak koncertjeikre.


Maszkura és a Tücsökraj

maszkura.jpgAz elmaradhatatlan cilinder alatt és a harmonika mögött található Maszkura és bandája zenéjébe egyik pillanatban belefacsarodik az ember szíve, a következőben meg már összevissza ugrabugrálna rá. Nem kifejezetten "világzenét" játszanak ők - vagy csak éppenséggel olyan világ, aminek a zenéjét játsszák, még nem létezik. Saját meghatározásuk szerint is a "hip-hop / funk / jazz / csárdás / latin / disco / soul / rock" eklektikus stíluskavalkádjából összeálló alapra Maszkura ének és rap határán imbolygó szövegei teszik fel a koronát, melyek a magyar nóták olykor szerelmes, olykor pajzán, részeges vagy szomorú hagyományaihoz nyúlnak vissza. Padon merengős pálinkázástól az önfeledt koncerten ugráláson át a hajnali asztalon táncolásig mindenhez tökéletes aláfestés.


Szabó Balázs Bandája

szabóbalázs.jpgAki úgy tudja megzenésíteni Radnóti Miklós Bájolóját, ahogyan azt Szabó Balázs teszi, az egyértelműen ott hintázik szívünk csücskének peremén - és egyértelműen ott a helye ebben az összeállításban is. Nevezett úriember a Suhancos tagjaként hallatott először igazán komolyan magáról, majd 2009-ben hozta létre saját zenekarát. A rendkívül képzett zenész hol hegedűvel, hol akusztikus- vagy elektromos gitárral viszi táncba a hallgatóságát, vagy csak csupán andalítja őket mézédes dallamaival, amelyek nyílt szívvel ölelik keblükre a magyar népzene motívumait. Balázst és "népiegyüttesét" ráadásul teljesen egyedi, költői igényességgel megírt szövegek jellemzik; és talán a hazai közízlést illetően némi reménykedésre ad okot, hogy egyre többen fedezik fel maguknak itthon a csapatot: elég, ha csak a dupla teltházas A38-as lemezbemutatót, vagy a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató ötös döntőjét említjük. Hölgyeknek pedig különösen ajánlott a koncertjeik látogatása, mert bár Szabó Balázs is szép szál legény, de bizony csellistája és gitárosa is pirospozsgássá varázsolja a legártatlanabb lyánykák orcáját is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása