Kultography

Cápától a háborúzó csillagokig: kedvenc filmzenéink

Cápától a háborúzó csillagokig: kedvenc filmzenéink

Kultography írása itt: - 2014-07-01 13:06

Hálátlan dolog filmzene szerzőjének lenni, hiszen legritkább esetben figyelünk a cselekmények mögött felhangzó dallamokra. Ám van pár eset, amikor ezek maradandóra sikerednek, sokszor messze "túlélve" magát a filmet. Ráadásul ezúttal játékra is hívunk, hogy akár élőben hallgathassátok meg a ti kedvenceiteket! filmzen.png

Keresztapa

Keresztapa--33920.jpgHegedűszó talán azóta se vált annyira "ütőssé" a filmkedvelők körében, mint  a Keresztapa oly jellegzetes dallama. Az 1972-ben bemutatott film első része annak a trilógiának, mely azóta is kultikus, és melyért nemcsak a közönség rajongott, de a szakma is - számos díjat besöpört.  Kultikus, csakúgy mint ez a dallam, amely egyszerre szomorkás kicsit, lenyűgöző és magával ragadó - nem hiába vált annyira népszerűvé. Ahogy pedig a zene fejlődött,a  zenei divat változott, a Nino Rota által komponált dallamok számos zenészt ihletettek meg, és születtek különböző stílusú remixek.

Cápa

Jaws-movie-poster.jpg„Daa-damm… daa-damm… dam-dam-dam-dam…” és így tovább. Legendás filmzene mindössze két hangból, egy legendás filmből, mely után nemhogy a tengerbe, de még a fürdőkádba is alig merészkedünk be. A mindössze második filmjét rendező Steven Spielberg már ekkor John Williams zeneszerzővel dolgozott együtt, aki hátborzongatóan ültette a fülünkbe a vízfelszín alatt közeledő fenevad rémképét. A korabeli elmesélések szerint Spielberg elsőre komolyan megdöbbent: „oké, jó vicc, de most hadd halljam, amit tényleg írtál” – hangzott a rendezői utasítás, mikor Williams zongorán megmutatta a mindössze két hangból álló vezérmotívumot. A két hang maradt – és Oscart hozott alkotójának -, illetve a Cápával együtt a zene is klasszikus lett, amelyet számtalan más filmhez, reklámhoz és egyéb produkcióhoz használtak fel az évek során. Spielberg úgy vallott a film zenéjéről, hogy a Cápa feleannyira sem lett volna sikeres Williams munkája nélkül – csak egyetérteni tudunk a nagy rendezővel.

Az óceánjáró zongorista legendája

Zseniális könyv Alessandro Baricco tollából, zseniális film Giuseppe Tornatore rendezésében, és zseniális zene Ennio Morricone komponálásában. A filmzenék történetének egyik legendája számos filmet tett zenéjével emlékezetessé, legutoljára a Djangoban szerettünk újra bele, de ezúttal a különös életű zongorista életére tettük a voksunkat. Talán sokan nem is tudják, de Ennio Morricone "csak" életmű Oscar-díjat kapott, a sokak által legjobb munkájának tartott Volt egyszer egy Amerika zenéjét tartották a legesélyesebbnek, ám a filmforgalmazó elszúrta a papírmunkát a nevezésnél, így az olasz zeneszerző díj nélkül maradt. Talán senki nem tud olyan finomsággal érzelmeket kifejezni zenével, mint ő, jó példa erre Az óceánjáró zongoristájának következő jelenete: 

Amélie csodálatos élete

Valószínűleg nem vagyunk egyedül azzal, hogy a Yann Tiersen munkáját kedvenceink közé soroljuk. Magáról a filmről is csak szuperlatívuszokban beszéltek a kritikusok és a nagyközönség, Audrey Tautou világhírűvé vált, bár sokan csalódhattak, amikor megtudták, hogy Amélie szemeinek nagysága csak trükk volt. Persze ezekért bőven kárpótolt színészi játéka, a film története és a bohém francia életérzést zsigereinkbe varázsló zene. Ráadásul nem csak egy, de a filmben elhangzó valamennyi szerzemény meghallgatásra érdemes. A francia zeneszerző egyébként nem csak Amélie kapcsán lehet ismert, hiszen a Goodbye, Lenin! című film dallamaiért is ő a felelős. 

Macska-jaj

00021917.gifValószínűleg sokan sok zenét hiányolnak majd a listáról, de azt a hibát nem követjük el, hogy ezt kihagyjuk! A délszláv életérzés minden apró rezdülése benne van Emir Kusturica filmjében, amelyhez mélyen hozzátartozik a Nele Karajlić, Voja Aralica, Dejo Sparavalo hármas által szerzett zene. Persze meg kell említenünk Boban és Marko Markovic testvérpárt, valamint Goran Bregovicot akik bandájukkal az egész világot telefújták a Bubamarához hasonló dalokkal. Imádtuk a filmet, a zenéjét, és nincs az a buli, amit ne dobna fel a Macska-jaj zenéinek bármelyike. A tánchoz persze kötelező elem Dadan kézmozdulata. 

Star Wars

2013JohnWilliamsStarWarsPA-7966310180213.jpgA cápához hasonlóan több legendás ritmus köthető John Williams talán legismertebb munkája. Bár ha a Schindler listájára, az E.T-re, vagy a már említett Cápára gondolunk, hamar rájövünk mennyire zseniális zeneszerzővel van dolgunk. Számos filmben dolgozott együtt Steven Spielberggel, akinek a Star Wars melót is köszönhette, ugyanis Spielberg ajénlotta zeneszerző barátját George Lucas figyelmébe. Az együttműködés eredményét pedig mindannyian ismerjük, a Star Wars zenéje a történelem legjobban fogyó non-pop albuma, Williams vitrinje pedig számos díjjal, köztük Oscarral gazdagodott. Menetelni, bevonulni, diktátorkodni csak erre a zenére érdemes.  

 

A sort még hosszasan folytathatnánk a Ponyvaregénnyel, Django elszabadullal, a Dirty Dancinggel, a Kóristákkal, vagy akár a Csokoládéval is, most inkább jöjjön mégis egy...

 

JÁTÉK!!!

Nyerj páros belépőt a Filmzene a világ körül című előadásra!

A tavalyi James Bond 60 koncert sikere után Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra ismét egy szenzációs filmzenei koncert-show-val tér vissza, amelyben a slágereket idén is külön erre az alkalomra készült videó összeállítások kísérik. Az est szólistái Veres Mónika "Nika" és Gájer Bálint. 

A két főre szóló jegyért mindössze egy kérdésre kell válaszolni, a válaszokat a sajto@kultography.hu címre várjuk július 6. éjfélig. 

A kérdés: Ki mutatta be John Williamst a Star Wars rendezőjének, George Lucasnak?

Az email tárgyába ezt írd: Filmzene a világ körül - játék

Az előadás 2014. július 11. (péntek) 20:00 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál részeként kerül megrendezésre. 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása