Kultography

A tűzokádó fémdinók Hongkong új megmentői

A tűzokádó fémdinók Hongkong új megmentői

Mádai Adrienn írása itt: - 2014-06-26 11:27

Grimlock-Optimus-Prime-In-Transformers-4-Age-of-Extinction-Wallpaper.jpgA mai nappal berobbant a Transformers-sorozat eddigi legszórakoztatóbb filmje, A kihalás kora (12) a magyar mozikba. Michael Bay most sem hazudtolta meg önmagát (és az előző részeket), a film gerincét ezúttal is a gigászi robotok csatározása adja. Bár az autobotok ezúttal tűzokádó dinókon lovagolva gyepálják az álcákat, de viccessé és élvezhetővé az új színészi gárda tette a Transformerst. (SPOILER!)

Vajon érdemes volt leforgatni egy újabb Transformers filmet, vagy ott kellett volna hagyni az autobotokat a roncstelepen? Ezzel a kérdéssel ültem be Michael Bay legújabb filmjére, és magam is meglepődtem, mikor 165 perccel később arra jutottam, érdemes volt. Gigászi hosszúsága ellenére, A kihalás kora kifejezetten jóra sikerült, legalábbis az előző három részhez képest mindenképp.

Grimlock-Optimus-Prime-In-Transformers-4-Age-of-Extinction-Wallpaper.jpg

Történetünk pár évvel Chicago lerombolása után kezdődik. Harold Attinger (Kelsey Grammer) és temetői osztaga egyesével vadássza le az álcákat és az autobotokat, hogy Joshua Joyce-nak (Stanley Tucci), a zseniális mérnöknek elegendő nyersanyaga legyen a gigarobotok legyártásához. Így kerül képbe Cade Yeager (Mark Wahlberg), aki megtalálja Optimus fővezért. Jobban mondva inkább csak a fővezér maradványait, de mivel profi mérnök, így pillanatok alatt életet lehel a hatalmas robotba. S ekkor kezdődik a kalamajka, ami egészen odáig fajul, hogy Yeageréknek menekülniük kell a gonosz "autobotvadászok" elől, majd végül meg kell menteniük Hongkongot is. Vagyis egy újabb sablon történettel állunk szemben, a rendhagyó mindebben csupán annyi, hogy végre nem egy amerikai nagyváros van veszélyben, hanem Hongkong! Vigyázz Kína a földönkívüliek célba vettek!

A rendkívül egyszerű, és tökéletesen kiszámítható történet mellé azonban csodás látvány társul. A fémrajongók többszörösen is a csúcsra juthatnak az egymásnak eső gigarobotok láttán, akik túl lépve a fizika törvényszerűségein, mindent beleadnak a küzdelembe. Persze az emberben felmerülhet a kérdés a csatákat nézve, hogy vajon Optimus fővezér, miért épp egy hatalmas karddal harcol Vesztegzár, az álcák bérgyilkosával szemben? Indiana Jones óta tudjuk, hogy a kard nem menő a pisztoly ellen, Vesztegzár pedig nem egy szimpla kis marokfegyvert, hanem egy óriási gépágyút képes a fejéből kialakítani másodpercek alatt. No sebaj, Optimus legalább stílusosan küzd, végül is milyen hiteltelen lenne már egy tűzokádó fémdinó hátán, kezében egy géppuskával...

transformers4-firstlook-cast-gasstation-full2.jpgA csodásan csilli-villi robotok mellett természetesen csak szép színészek lehettek, az egyensúly megőrzése érdekében. Michael Bay erre olyannyira figyelt, hogy Nicola Peltz rúzsa még az utolsó percekben, koszos, véres homloka ellenére is tökéletes volt, sőt a fiúja rúzsa sem hagyott kivetni valót maga után. Kettejük csodás párosának hála, még a minden második jelenetben feltűnő Victoria's Secret reklámot is képesek voltunk megemészteni. A tündöklő Rómeót és Júliát szerencsére Mark Wahlberg és Stanley Tucci könnyedén a háttérbe szorította, így végre nem ostoba tinikről szólt a film.

Mark Wahlberg Shia LaBeouf-fel szemben hitelesen tudja irtani az álcákat. Nem szarozik, ő bizony simán Optimus megmentésére indul egymaga, egy akkora fegyverrel, mint a karja, mert szegény fővezér, nem bír a nála nagyobb álcával. A harcos figurát úgy próbálták szerethetővé és viccessé tenni, hogy minden bátorsága és nyitottsága ellenére egy rendkívül konzervatív nézeteket valló apukát csináltak belőle. Van amikor ez vicces, de jó párszor inkább csak erőltetett. A fim igazi humorfaktorát ezúttal nem John Malkovich és nem is John Turturro szolgálja, hanem Stanley Tucci. És bár minden tiszteletem az előbb említett két úré, de Tucci lazán zsebre vágta most őket. Csakis Joshua karaktere miatt tört ki belőlem a nevetés a film második részében. Sőt a hataloméhes tudós, aki biztonságos laborjának földig rombolása után, a saját maga teremtette robotokkal néz farkasszemet, még jellemfejlődést is mutat, ami figyelembe véve, hogy egy Transformers moziról van szó, maga a csoda.

Bár hosszan lehetne még sorolni a film hibáit és ésszerűtlenségeit, de fölösleges. A kihalás kora ugyanis működik. Persze csak akkor, ha semmilyen elvárást nem támasztunk vele szemben. Ez egy nyári popcorn mozi, se nem több, se nem kevesebb ennél. A kólát viszont nem javaslom, mivel indokolatlanul hosszúra, 165 percre sikeredett. Michael Bay ezúttal végre jól választott színészeket és ennek, valamint a látványnak hála nyugodtan ajánljuk a Transformers 4-et azoknak, akik szeretik az ilyen minden értelmet és ésszerűséget nélkülöző robotos filmeket.

ffff_1401472124.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása