Kultography

Nyári újdonságokkal várja látogatóit az Állatkert

Nyári újdonságokkal várja látogatóit az Állatkert

Pataki Anita írása itt: - 2014-06-21 18:50

blueMorphoZ.jpgA Fővárosi Állat- és Növénykert új Ausztrál ösvénnyel, Pampakifutóval és ugyancsak új helyre költözött Lepkeházzal várja a nyári vendégsereget. Így aki kenguruk vagy lepkék között szeretne sétálni, annak irány az Állatkert!

kenguru_origi.jpgAz egykori állatsimogató átköltözött az április 29-én megnyílt Holnemvolt Park területére, így egykori helyén az Állatkert vezetése az ausztrál élővilágot bemutató zónát bővítette. Az új létesítmény az Ausztrál ösvény nevet kapta, s különlegessége, hogy a látogatók akár be is mehetnek a kenguruk és az emuk közé. A kifutóban egy viszonylag kisebb termetű kengurufajjal, az úgynevezett vörösnyakú, vagy másik nevén Bennett-kenguruval ismerkedhet a nagyközönség. Összesen 14 felnőtt állat került be az új kifutóba, ám sokuknak kölyke is van, s a zsebibabák többsége mostanra már több időt tölt az erszényen kívül. Az emuk természetesen mind fiatal, növendék állatok, a felnőtt madarakat ugyanis problémás lenne összeengedni a nagyközönséggel. Az Ausztrál ösvényhez kapcsolódóan új madárröpdék is épültek. Ezekben a jellegzetes hangú kokabura, más néven kacagójancsi, a zöldszárnyú galamb és az ausztrál kontyos galamb képviseli Ausztrália és a környező szigetek madárvilágát. Ugyanebben a röpdében seregélyeket és feketerigókat is láthat a közönség: ezek ugyan eredetileg nem őshonosak Ausztráliában, de betelepített fajokként ma már ők is nagy számban előfordulnak arrafelé. Ugyancsak az ausztrál ösvényen át közelíthető meg a hangyászsünök, az erszényesnyestek és a kovarik már korábban átadott bemutatóhelye, illetve a madármentő állomás is.

A Pálmaház és a Dózsa György út felé eső kerítés közötti háromszögletű terület az elmúlt években a tevék otthona volt, ám a „sivatag hajói” már április elsején átköltöztek a Holnemvolt Parkba, ahol jelenleg is láthatók. Egykori kifutójukat az Állatkert teljesen átalakította, hogy ott a dél-amerikai pampák egyik jellegzetes és nagyon érdekes állatfaja, a sörényes hangyász nyerjen új otthonra. Budapesten utoljára a XIX. században láthatott ilyen állatokat a közönség, így különösen nagy a jelentősége ennek az újonnan beszerzett különlegességnek. A két állat közül a nőstény – Isabela – a Dortmundi Állatkertből érkezett. A hím a Skót Királyi Állattani Társaság Edinburgh városában működő állatkertjéből került Budapestre, így őt a gondozók Edinek becézik, bár hivatalos neve William, utalva A rettenthetetlen című film nyomán Magyarországon is jól ismert skót szabadságharcosra, William Wallace-ra. A sörényes hangyászok beköltöztetésével a Pampakifutó még nem népesült be teljesen, mert a közeljövőben nanduk érkezése is várható, s ezek a futómadarak a sörényes hangyászokkal társbérletben kapnak majd helyet.

blueMorphoZ.jpgAz Állatkert szezonális, a nyári szünidőben működő látványossága a Lepkekert is új helyre költözött, de továbbra is a Pálmaház környezetében működik és június 20-tól már fogad látogatókat. A Lepkekert különlegessége, hogy a közönség egy légtérben sétálhat a színpompás trópusi lepkék is pillangók sokaságával. Az első hetekben látható lepkék valamennyien Közép-Amerikában honos fajok képviselői, a nyár későbbi szakaszában azonban lesznek délkelet-ázsiai lepkék is. A bemutató része az úgynevezett bábszekrény, amelyben a lepkebábok kikelése is megfigyelhető.  Az üvegfalú bábszekrény ajtaját a gondozók rendszeres időközönként kinyitják, hogy a frissen kikelt lepkék szárnyaik megszáradása után az ajtón kiröppenve csatlakozzanak a Lepkekert légterében repkedő társaikhoz. A Lepkekert nyitva tartási ideje az állatkerti állatházak nyitva tartásához igazodik. Ennek megfelelően délelőtt 10 órakor nyit és az Állatkert zárása előtt fél órával zár. Mivel esős napokon a lepkék nem repülnek, ilyenkor a közönséget sem lehet beengedni közéjük, ezért csapadékos időjárás esetén előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet átmenetileg zárva találja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása