Kultography

Szombaton ismét Múzeumok Éjszakája!

Szombaton ismét Múzeumok Éjszakája!

Kultography írása itt: - 2014-06-20 07:55

muzslid.jpgJúnius 21-én szombaton rendezik meg a nyári éjszakák egyik legnépszerűbb programját, a Múzeumok Éjszakáját. Nyitott szállodák, oldtimer kiállítás, Holnemvolt park béli kulisszajárás, reformkori időutazás, biciklis körhint – országszerte számos érdekes programmal, különleges eseménnyel várják az izgalmas élményre vágyókat.

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Fischer Ivánmuzslid.jpg és zenekara június 21-én, szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Budapesti Fesztiválzenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki. Most is így történik majd, de egy biztos: a világ egyik legjobb szimfonikus zenekaraként számon tartott BFZ most sem fog csalódást okozni!

A megnyitó után számos múzeumban, intézményben indul be az élet: a Néprajzi Múzeum aulájában például biciklis körhinta forog majd egész este, levetítik a Szerelempatak című filmet, valamint tárlatvezetések, beszélgetések és kézműves műhely is várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján. A folkkocsmában népzenéket, valamint közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotókat mutatnak be a múzeumi gyűjteményből, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők műveit mutatják be a zenészek, a Xántus bárban pedig gasztronómiai különlegességekkel készülnek. Ezen felül indulnak kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszínein, például lesz sámántúra az Európa gyűjteményi raktárban, időutazó túra a padlástérben és műtárgyvédelmi túra A múzeumi fagyasztótól a nyeregraktárig címmel.

A Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra szombaton, a Herman Ottó-emlékév keretében. A Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon, a kísérőzenét pedig a 91.4 MHz-en lehet majd hallani. A videoanimációt a Kiégő Izzók alkotócsoport készítette a Gellért-hegy sziklastruktúrájára komponálva. Az alkotás Herman Ottó életét és munkásságát mutatja be képekben, és azokba a világokba invitálja a nézőket, amelyekkel a polihisztor foglalkozott: a rovarokéba, a víz alá és az égbe, a madarakhoz.

astoriaregi2_1.jpgHa már a budai oldalon járunk érdemes ellátogatni a Danubius Hotel Gellértbe is, amely ezen az estén évszázados titkait fedi fel a látogatók előtt. Kizárólag erre az éjszakára megnyílik a szálloda alatt megbúvó, Szüzek Barlangja, emellett kiderül majd, hol töltötte éjszakáit megannyi híresség, király, államfő, művész: Nixon elnök, Habsburg Ottó, Yehudi Menuhin, Antony Quinn vagy akár Andrew Lloyd Webber. A szálloda emellett Oldtimer kiállítással várja a látogatókat. Szintén megnyitja kapuit a nagyközönség előtt – a pesti oldalon – az idén 100 éves Hotel Astoria is. A Belváros ikonikus szállodája kiállításokkal, MÁV Szimfonikusok koncerttel és az Osztrák-Magyar Monarchia ételeivel tárja ki kapuit. A magyar történelem során többször főszerepet játszó Astoria épülete maga is muzeális. Enteriőrjében, utánozhatatlan hangulatában a 100 év alatti számos felújítás után is megőrizte egyediségét, különleges atmoszféráját. A márványborítású falak és a műkincsek az Astoria évszázadáról mesélnek a Múzeumok Éjszakáján. 

Az egykori Vidámpark területén megnyílt Holnemvolt parkban is különleges programokkal készülnek az éjszakára. Az érdeklődők egy vezetett séta alatt megismerkedhetnek a Vurstli, az Angol Park és a Vidámpark történetével, relikviáival, mindemellett megtudhatjuk, hogy milyen volt a „csengettyűs” mozi, kik voltak a bértolongók és a kukucsnézők. Kiderül az is, hogy mit rejtett a titokzatos nevű Bonctani Múzeum és hol működött a Liliputi színház.

Gödöllőn tizenhárom helyszínen, egyebek mellett a főtéren, a zeneiskolában, az Erzsébet királyné szállodában, a városi múzeumban, a Levendula galériában és a királyi kastélyban is várják az érdeklődőket szombaton, míg Keszthelyen többek között városnéző kisvonatra ülhetnek fel a látogatók.  A város művelődési központja India varázslatos világát idézi meg egy kiállítás, a gasztronómia, a jóga, a meditáció és a tánc jóvoltából. A Balatoni Múzeum nosztalgiázni hívja az érdeklődőket az Így éltünk a '70-es években címmel nyíló kiállítással, korabeli fotókkal és filmekkel, de Hobó önálló estje és éjszakai retró diszkó is a program része. A Festetics-kastély összes kiállítása és gyűjteménye, a hintómúzeum, a pálmaház, a vadászati és a modellvasút-kiállítás is fogad látogatókat szombat éjjel, amikor zenei csemegeként a Boombatucada dobosai, illetve Denis Biancucci és Domenico Menini előadásában örökzöld olasz slágerek is kikapcsolódást kínálnak. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely élménygazdasága állatsimogatóval és veterán traktorok indításával csábítja az érdeklődőket.

Tizennégy helyszínen több mint félszáz érdekes programmal várják a látogatókat szombaton, a Múzeumok leonardo.jpgéjszakáján a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) munkatársai a baranyai megyeszékhelyen. Az idei Múzeumok éjszakájába bekapcsolódik az áprilisban nyílt, Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlat is. A polihisztor zseniális találmányai iránt érdeklődők óránként induló tárlatvezetésen vehetnek részt. Azoknak pedig, akik a reneszánsz elme emberi testet ábrázoló rajzaiban és tanulmányaiban szeretnének jobban elmélyülni, a Leonardo más szemmel című programot érdemes megnézni. Az érdeklődők Dorn Klára szemész főorvos vezetésével képet kapnak arról, hogy Leonardo da Vinci hogyan is viszonyult munkái során a látáshoz. A polihisztor anatómiai vizsgálataihoz, köztük az emberi agy megértéséhez pedig Solt Jenő belgyógyász főorvos ad szakszerű útmutatást.

A Múzeumok éjszaka számtalan programjáról részletesen a  www.muzej.hu oldalon lehet tájékozódni. Budapesten a jegyek ára (amelyet egyszer kell megváltani és az összes helyszínre jó) felnőtteknek egységesen 1500 forint, gyerekeknek (6-18 éves korig) pedig 600 forint. Vidéken a múzeumok saját díjszabása alapján kell fizetni a belépőkért.

MTI/Kultography

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása