Kultography

Düh, méreg, méltatlankodás – elolvastuk a Kontrollt

Düh, méreg, méltatlankodás – elolvastuk a Kontrollt

Mádai Adrienn írása itt: - 2014-05-27 15:00

slider.jpg.jpgJeff VanderMeer trilógiájának második része semmivel sem árul el többet a titokzatos, természetfeletti erők irányította X Térségről, mint az első. A Déli Végek egy kifejezetten dühítő sci-fi sorozat, aminek már alig várjuk a harmadik, befejező kötetét.

jeff-vandermeer-kontroll-b1-k.pngA Déli Végek trilógia első kötete, az Expedíció után mérges voltam Jeff VanderMeerre, mert nem árult el semmit, csupán felpiszkálta a kíváncsiságomat. Most a második regényt is elolvasva már nem csupán mérges vagyok, hanem kifejezetten dühös. A Kontroll utolsó mondata után kedvem lett volna földhöz vágni a könyvet, mert nem hogy nem tudtam meg szinte semmi újdonságot az X Térséggel kapcsolatban, de ráadásul pont a legizgalmasabb résznél fejeződött be a történet, a feszültség feloldása nélkül.

A trilógia második része ott veszi fel a fonalat, ahol az Expedíció elengedte a kezünket, és a teljes bizonytalanságban hagyott minket. A különbség csupán annyi, hogy ezúttal nem a biológus szemén keresztül látjuk az eseményeket, hanem Kontroll, a Déli Végek titkos ügynökség újonnan kinevezett igazgatójának kíséretében próbáljuk kideríteni hogyan jött létre az X Térség. A Déli Végek immár harminc éve küld expedíciókat abba a távoli és a civilizációtól rejtélyesen elzárt, veszedelmes vidékre, amit X Térségnek neveztek el, hogy kiderítsék a természetfeletti jelenségek titkait. A tizenkettedik expedíció után azonban az ügynökség mély válságba kerül, ezért megbízzák John Rodriguezt − ismertebb nevén Kontrollt −, hogy állítsa helyre a rendet. Számos kihallgatás, rengeteg titkos dokumentum és közel kétszáz órányi videofelvétel megtekintése után úgy tűnik, mintha feltárulna a vészterhes valóság − ám amit Kontroll megtud, az végzetes lehet számára, ugyanis nemcsak a Déli Végeket illetően kell szembenéznie a kegyetlen igazsággal, hanem saját magával kapcsolatban is.

A második rész az elsőhöz hasonlóan lassan indul, ám ahogy haladunk a regényben úgy gyorsulnak fel az események, és egyre nehezebb lerakni akár csak tíz percre is a könyvet. A Déli Végekben teljes a káosz és a fejetlenség, különleges történetekkel, normálisnak már rég nem nevezhető tudósokkal és beteges szokásokkal, beavatási rituálékkal ismerkedik meg Kontroll. A rejtély megoldásához azonban sem ő, sem mi nem kerülünk közelebb. Egyetlen egy dolog biztos, az X Térség sokkal nagyobb hatalommal rendelkezik és sokkalta félelmetesebb, mint ahogy azt az Expedíció alapján sejtettük.

Jeff VanderMeer trilógiájának befejező része (jelenlegi munkacím: Fantomfény)  – amelyben reméljük, az író végre lerántja a leplet a titokzatos, természetfeletti erők uralta térségről – a nemzetközi megjelenéssel egy időben, szeptember 2-án érkezik Magyarországra az Agave Kiadó gondozásában. Sci-fi rajongóknak csak ajánlani tudjuk a Déli Végek sorozatot, mert nem csupán egy izgalmas és jól kidolgozott történetről van szó, VanderMeer olyan világot alkotott, ami teljesen magába szippantja az olvasót, és nem ereszti, míg válaszokat nem talál az X Térség rejtélyére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása