Kultography

Dan Brown és Mosolyka a legjobbak között

Dan Brown és Mosolyka a legjobbak között

Kultography írása itt: - 2014-04-28 10:55

Dan Brown Infernoja, Mosolyka önéletrajzi könyve, D. Tóth Kriszta regénye, illetve Mautner Zsófi szakácskönyve - többek között ezek a kötetet győztek az idei Aranykönyv szavazáson. Egyes kategóriákban meglepetések születtek, de várható eredmények is voltak.

Aranykonyv_sajto.jpg

Vasárnap este ötödik alkalommal osztották ki az Ararnykönyv-díjakat a magyar olvasók szavazatai alapján. Hozleiter_Te_döntesz_300dpi.jpegVoksolni a 2013-ban megjelent művekre lehetett. A legjobb kötetekre öt kategóriában lehetett szavazni, magyar és külföldi alkotásra egyaránt, idén várt és érdekes eredmények is születtek. A szórakoztató irodalom kategóriában például a külföldi könyvek között nem meglepő, hogy Dan Brown Inferno című regénye győzőtt, annál meglepőbb eredmény viszont, hogy a magyarok között Lakatos Levente Bomlás című könyve kapta a díjat.

Szintén meglepetés győzelem - de ez sokkal pozitívabb – volt D. Tóth Krisztáé, aki szépirodalom kategóriában nyert Jöttem hadd lássalak című regényével. A regény olvasása után azt mondhatjuk, e kötet megérdemelten nyert, nem igazán találkoztunk olyan emberrel, akit ne hatott, érintett volna meg. Ráadásul remekül megírt műről beszélünk. Pozitív meglepetés még az ismeretterjesztő kategóriában Hozleiter Fanny Mosolyka Te döntesz című kötetének győzelme is.

A várakozásoknak megfelelően hozta el a díjat a Szent Johanna Gimi írónője, Leiner Laura, illetve a külföldi szakácskönyvek kategóriában, ahogy arra számítani lehetett, Jamie Oliver könyvéé lett az elismerés.

A  legtöbben a magyar szórakoztató irodalom kategóriában szavaztak, ezt követte a magyar ismeretterjesztés, majd a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom. A külföldi szerzők művei között is a szórakoztató kategória volt a legnépszerűbb.

Az Aranykönyv szavazás idei újdonsága, hogy különdíjat kaptak az e-könyvek. Idén az Ulpius-ház Könyvkiadó érdemelte ki az Aranykönyv e-könyv különdíját, ők adták el a legtöbb e-könyv formátumú művet, és az Aranykönyv Top 10 listából 8 kötet az Ulpius gondozásában jelent meg.

Idén Aranykönyv szakmai különdíjban részesült a Móra Könyvkiadó, mivel a díj alapítása óta a Móra kapta a legtöbb – 6 db – Aranykönyv díjat.

Aranykönyv győztesek:

Szépirodalom

  • magyar: D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak – Bookline Könyvek
  • külföldi: Matthew Quick: Napos oldal – Könyvmolyképző Kiadó Kft.

 Szórakoztató

  • magyar: Lakatos Levente: Bomlás – Ulpius-ház Könyvkiadó Kft.
  • külföldi: Dan Brown: Inferno – GABO Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

 Gasztronómia

  • magyar: Mautner Zsófi: Főzőiskola - Alapfok – Libri Könyvkiadó Kft.
  • külföldi: Jamie Oliver: Jamie 30 percesek – Park Könyvkiadó Kft.

Gyermek- és ifjúsági irodalom

  • magyar: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. (1-2.) - Örökké – Ciceró Könyvstúdió Kft.
  • külföldi: Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa – Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Ismeretterjesztés

  • magyar: Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz – Libri Könyvkiadó Kft.
  • külföldi: Nick Vujicic: Megállíthatatlan - A cselekvő hit fantasztikus ereje – Studium Plusz Könyvkiadó

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása