Kultography

Mindannyian mások, a művészetben egyek - művészettel a rasszizmus ellen

Mindannyian mások, a művészetben egyek - művészettel a rasszizmus ellen

Kultography írása itt: - 2014-03-06 11:29

Oláh Krisztián Trio.jpgVarga Livius lesz a rasszizmus elleni rendezvénysorozat arca, míg az Akkezdet Phiai az Antirasszista Világnap fő fellépője március 21-én. A kortárs kulturális programok Budapest belvárosában egész nap, több helyszínen szabadon látogathatók.

Március 21-e az Antirasszizmus Világnapja. Ezt a dátumot 1966-ban jelölte ki az ENSZ, emléket állítva az 1960-as dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott apartheidellenes demonstráció hatvankilenc áldozatának. Az Antirasszista Világnap a kultúrák egymás mellett élésének szükség- és törvényszerűségét hirdeti, elősegíti egymás jobb megismerését és elfogadását, emléket állítva azoknak, akik a rasszizmus elleni harcnak szentelték életüket. Az Antirasszista Világnap 2014-ben a kultúrán keresztül kívánja felmutatni, hogy mi az, ami összeköt és nem szétválaszt bennünket. Az eseménysorozat Budapest népszerű Bulinegyedében, pár utcányi távolságra egymástól, több helyszínen kapcsolódik össze.

A programoka U-CARE – Urban Culture Against Racism in Europe nemzetközi projekt munkái köré csoportosulnak, melynek művészeti igazgatója Varga Livius, a Quimby zenekar ütőse.
„A U-Care-ben leginkább azt szeretem, hogy egy önműködő misszió. Olyan, mint egy iskola, ahol minden diák tanár szakos és a tanárok egymást is okítják, majd a gyűjtögetett közös tudás azonnal közzé tétetik. Mindez az antirasszizmus jegyében, kreativitás, művészet által - jól tudjuk, mindkettő kifogyhatatlan örömforrás” – mesél a projektről Livius.A U-Care nyolc ország tizenegy szervezetének együttműködéséből jött létre, és célja egy rasszizmus és diszkrimináció ellenes szemlélet formálása a városi kultúrán, művészeteken és médián keresztül.

A részletes program:

17:00 – Lencsevégen a diszkrimináció, IntergrArt – kiállítás-megnyitó
Helyszín: 400

Lencsevégen a diszkrimináció

Nadobán Nóra az Urban Culture Against Racism in Europe (U-CARE) program keretében amatőr és profi fotósok számára hirdetett pályázatot Lencsevégen a Diszkrimináció címmel a negatív megkülönböztetés ellen.

IntegrArt

Alig pár perces rövidfilmek, amikkel bárki elmesélheti és megoszthatja másokkal saját történetét. Az IntegrArt-programban a Magyarországon élő menekültek és menedékkérők történeteit szeretnék elmeséltetni az ide érkezőkkel, és megismertetni az itt élőkkel.

18:00 – Megnyitó
Helyszín: Gödör Klub

Bemutatkozik a U-CARE program, a No Hate Speech és a Vote for Diversity kampány.

18:00 – Szimpatikus? – Virtuális fotósorozat az emberek elfogadásáról
Helyszín: Central Passage

Mitől találunk valakit szimpatikusnak? A sztereotípiákkal kapcsolatos reakciókra hívja fel a figyelmet Zsák Kata fotósorozata.

2 arc – számtalan érzés és reakció

Miért tartunk valakit szimpatikusnak, a másikat pedig nem? Mitől rokonszenvesebb egy nő, mint egy férfi? Ki a bizalomgerjesztőbb, egy keresztény, vagy egy muszlim? Egy hippi vonzóbb, mint egy skinhead? Miért van ez?

Négy nő1.jpg18:30 – Négy nő, egyeNlŐ - filmvetítés és beszélgetés (két rövidfilm és beszélgetés az alkotókkal - Kovács Nikolett és Eichner Hanna alkotásai)
Helyszín: Gödör Klub

Négy nő

Négy nő, kiindulópontjuk a sajókazai cigánytelep. A világ határai mindegyikük számára máshol vannak. Útjuk a kilátástalanságtól a reményteli “kitörésig” más és más. Az origo.hu videósorozata nem egyetlen keresztmetszeti pillanatkép, hanem négy évet tekint át a nők életéből.

EgyeNlŐ

A film öt nőt mutat be, Andreát, Bogit, Dorinát, Jankát és Vivit. Sok mindenben mások, sok mindenben hasonlítanak. Egy átlagos napjukba engednek betekintést, külön-külön gondolkoznak ugyanarról; nőiségről, identitásról, magukról és másokról.

19:00 - Song-óra bemutatja: VisszajátszMa
Helyszín: RoHAM Bar

Az előadás a Song-óra összművészeti színtér kezdeményezésével, Songoro Fatime vezetésével valósul meg. A kezdeményezés egyfajta ráhangolás az összehangolódásra, a bennünk lévő természetes emberi igény felerősítése a művészet formanyelvének tolmácsolásával, hogy megismerjük és segítsük egymást.

Oláh Krisztián Trio.jpg20:30 – Oláh Krisztián Trio & Colour Art Ensemble - Harmonies against racism
Helyszín: Gödör Klub

Az Oláh Krisztián Trio a dzsessz irányából, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből alakult Colour Art Ensemble pedig a komolyzene oldaláról közelít egymás felé. A két műfaj különleges együttélésével, keveredésével közösen kívánják felhívni a figyelmet az egyenlőség és a rasszizmus elleni küzdelem fontosságára a fiatal zenészek a U-CARE program keretében.

22:00 – ROMOK – monodráma
Helyszín: Spinoza

1 asztal, 1 szék, 1 színésznő, 1 apa, 1 anya, 1 fiú, 1 lány, 1 nap + 1 bűntett. Hajnali öt órakor elindul egy roma család átlagos munkanapja. Minden ugyanúgy történik, mint mindig, csak ma valami másképp és semmi sem lehet ugyanolyan, mint eddig.

22:00 – Euro-African Playground – koncert
Helyszín: Gödör Klub

meset.jpg23:00 - M.E.S.É.T. - Mondj egy Sztorit És add Tovább
Helyszín: Central Passage

A magyar népmesék világából ihletet merítve három fiatal tervező igyekszik megoldást találni arra, hogy a tolerancia minden embert megillessen, bárki is legyen ő a világban.

23:30 – Akkezdet Phiai – koncert
Helyszín: Gödör klub

00:30 – Simon Iddol / party
Helyszín: Gödör klub

Részletes információ:
ITT és ITT.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása