Kultography

Róluk se gondolnánk, hogy Oscar-díjasok

Róluk se gondolnánk, hogy Oscar-díjasok

Kultography írása itt: - 2014-03-05 12:08

Vannak olyan színészek, akiknek nagyon kijárna vagy kijárt volna az Oscar, de soha nem kapták (vagy eddig nem kapták) meg. Ezzel szemben vannak olyanok is, akikről annak idején nem gondoltuk, hogy övék lesz a szobrocska, vagy akiknek, ha a nevét halljuk eszünkbe se jutna, hogy a Filmakadémia díjazta őket. Ilyen például Cher és Reese Witherspoon is.meglepi.png


Cher

cher.jpgChert a legtöbben énekesnőként ismerjük, maximum a Shoop-shoop song-os filmje, a Sellők miatt jut eszünkbe, és még csak véletlenül sem gondolnánk, hogy valaha nem zenei, hanem színészi munkásságáért díjazták. Pedig az 1987-es Holdkórosok című alkotásért, amelyben Nicolas Cage volt a partnere (aki simán szereplője lehetne ennek a listának, hiszen szintén Oscar-díjas), megkapta a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát. Utána már nem sok filmben szerepelt, két kezünkön meg tudjuk számolni az alakításait.

Jamie Foxx

jamief.jpgJamie Foxx a '90-es évek tévészerepei és másodvonalbeli mellékszerepek után 2004-ben dobbantott egy hatalmasat a Ray főszerepéért kapott Oscarjának köszönhetően. Bár ugyanabban az évben egy izgalmasabb alakítást is letett az asztalra a Collateral - A halál záloga taxisaként, az Akadémia mégis, kiszámítható módon, az leborult életrajzi film előtt. Ám Foxx az azóta eltelt tíz évben néhány kivételtől eltekintve újból a súlytalan akciószerepek és érdektelen vígjátékok vagy romantikus filmek hálójába akadt. Pedig az olyan cool, mégis erős alakítások, mint amilyet a Django elszabaul főszerepében nyújtott bizonyítják a tehetségét, az aranyszobrocskát azért még mindig nehéz elképzelnünk a polcán. 

Reese Witherspoon

reese2.jpgDoktor Szöszi, Doktor Szöszi és Doktor Szöszi. Na meg esetleg a Mindenütt nő, illetve a legutolsó vígjáték, a Kémes hármas. Ezek jutnak Reese Witherspoonról az eszünkbe, nem pedig az Oscar. Pedig az is kellene, a kis szöszi ugyanis 2006-ban vehette át az elismerést A nyughatatlan női főszerepéért. Őszinték leszünk: ha nem keresünk rá, nekünk ez az alakítása soha nem jutott volna eszünkbe, annyira átütő volt... Végülis a szőke, csivavás ügyvédnő szerepéért nem kaphatott Oscart...

Halle Berry

halleb.jpgŐ a „gyönyörű színésznő aki ki akar törni a szépsége árnyékából"-mintapéldája és nincs is ezzel semmi baj. Egy idő után biztosan tényleg idegesítő lehet, ha csupán egy csinos arcként és dögös testként kezelik az embert - főleg, ha nincs is teljesen híján a tehetségnek. Annak idején éppen ezért zengett a bulvársajtó Halle Berry megcsúnyításától, amiért a Szörnyek keringőjében nyújtott - egyébként valóban nagyon jó - alakításáért nála is landolt az Oscar. Szerencsétlenségére viszont pont fordítva sült el a dolog, a szakma nemhogy meglátta volna benne az igazi színésznőt, hanem megdícsérte ezért a hatalmas merészségért, hogy ledobta szexisségét, de azért óvatosan megkérte rá, hogy vegye vissza. Mondjuk az sem nagyon segít az ügyön, hogy tizenhárom év alatt alig néhány értékelhető szerepet sikerült választania, melyekről a Felhőatlasz kivételével nem hallott a kutya sem. Berry így továbbra sem más, mint egy gyönyörű nő - Oscarral.

Charlize Theron

charlize.jpgA másik gyönyörű szép színésznő, aki megcsúnyítva kapott Oscart. Egészen pontosan A rém című filmben nyújtott alakításáért jutalmazta az akadémia. A valós történet alapján készült alkotás az Egyesült Államok első női sorozatgyilkosának életéről szól. Az Oscar-díj mellett a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és a Golden Globe-on is ő lett a befutó. Nem sok választotta el egy második Oscartól a Kőkemény Minnesotában nyújtott alakításáért, de azt végül a már korábban említett Reese Witherspoon kapta. Utolsó érdemi alakítása a Hófehér és a vadászban volt. A színészkedés mellett a dél-afrikai Theron egyébként komoly aktivista mind a nők, mind az állatok jogaiért folytatott harcban. 

Jean Dujardin

jeand.jpgIgazi sötét (fekete-fehér) ló volt az Oscar-díj történetében A némafilmes. De ha lehet, még ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy 2011-ben nem csak a francia némafilmet, de annak főszereplőjét, az addig szinte kizárólag Franciaországban, ott is jobbára vígjátékokból ismert Jean Dujardin-t is díjazta az amerikai fimakadémia. Dujardin a kis bajuszkájával tagadhatatlanul tökéletes volt a lecsúszott színész megformálására, ám azóta ugyanúgy nem hallottunk róla, ahogy előtte. Idén két, nem túl nagy mellékszerepben látthattuk (A Wall Street farkasában és a Műkincsvadászokban), ezt azért nem neveznénk hollywoodi áttörésnek.

 

Adrien Brody

adrien.jpgAz egyáltalán nem meglepő, hogy A zongorista főszerepéért teljesen megérdemelten vitt el minden díjat, így az Oscart is. A kiváló alakításon kívül meg kellett tanulnia Chopint játszani, lengyelül beszélni, és 13 kilótól is meg kellett szabadulnia. Viszont az is biztos, hogy ez után teljesen eltűnt, és az elmúlt tíz évben nemhogy nem nyert díjat, de a erősen el kell gondolkodnunk, ha fel kéne sorolnunk, miben játszott. Utoljára egyébként A Grand Budapest Hotelben bukkant fel, de nem valószínű, hogy sok díjátadón halljuk majd a nevét "És a díjat kapja..."mondat után. 

Cuba Gooding Jr.

cuba.jpgŐ az, akiről a legtöbb embernek valószínűleg csak az ugrik be, hogy színész, az már biztosan nem, hogy Oscar-díjas. Pedig 1997-ben a Jerry Maguire - A nagy hátraarc öt akadémiai jelölését egyedül ő váltotta díjra a Legjobb Férfi Mellékszereplő kategóriában. A filmben ő az a másodosztályú amerikai focista, aki nem hagyja cserben menedzserét (akit Tom Cruise alakít), miután az a sportolók jogaiért kiállva hirtelen munka nélkül találja magát. Az Oscar-siker után Cuba Gooding Jr. feltűnt még olyan filmekben, mint a Lesz ez még így se, a Csodás álmok jönnek, vagy a Pearl Harbor - Égi háború, de újabb átütő siker nem várt rá, sőt, több filmes bukás szegélyezi karrierjét. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása