Kultography

Elhunyt Jancsó Miklós

Elhunyt Jancsó Miklós

Kultography írása itt: - 2014-01-31 10:36

Elhunyt Jancsó Miklós, filmrendező. A 93 éves művész halálát második felesége, Mészáros Márta erősítette meg a hvg.hu-nak.

220px-Jancso(atHome).jpgJancsó Miklósnak olyan filmeket köszönhetünk, mint a Kék Duna Keringő, a Szegénylegények, a Még kér a nép, a 220px-Jancso(atHome).jpgMagyar rapszódia, a Nekem lámpást adott az kezembe az Úr Pesten, illetve az Anyád! A szúnyogok. Az eredetileg jogásznak tanult művész, az egyik leghíresebb magyar rendező, számos filmjével szerepelt külföldi fesztiválok, így a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és Cannes-ban is versenyeztek alkotásai. Utóbbin öt filmjét mutatták be, a Még kér a népért a legjobb rendező díjával jutalmazták. Montreálban ugyanezt az elismerést a Kék Duna Keringőért kapta. Velencében 1990-ben életműdíjjal jutalmazták.

A váci születésű Jancsó 1944-ben szerezte meg jogi diplomáját, jelentkezett is az ügyvédi kamarába, de végül soha nem dolgozott a szakmában. Úgy döntött, a filmes világ jobban érdekli, beíratkozott Pesten a színművészetire és 1951-ben rendezői diplomát szerzett.

Első nagyjátékfilmjét 1958-ben készítette, A harangok Rómába mentek címmel. Ebben az évben vette feleségül Mészáros Mártát, akivel tíz évig voltak házasok. 1968-ban Jancsó Olaszországba költözött, itt is tíz évet töltött. Filmes rendezői munkái mellett, színpadon is dolgozott.

1988-tól címzetes egyetemi tanárként dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, oktatott a Harvardon is. Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, érdemes művész.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása