Kultography

Wasabi Kht: mar, mint a Lego-skorpió farka

Wasabi Kht: mar, mint a Lego-skorpió farka

Blahó Dávid írása itt: - 2014-01-30 22:02

wasabi_kiemelt.jpgTessék, foglaljanak helyet! Engedjék meg, hogy ajánljam éttermünk specialitását! Ez a Wasabi Kht: a neve ellenére nem csíp, sőt, igen kellemes rockzenét tartalmaz, frappáns szöveg-szósszal, köretként bájos hölgyekkel. Ha kérik, az evőpálcika mellé hangvillát is adunk. De tálalja fel a fogást maga a konyhafőnök, Nagy Gábor gitáros.

A wasabi igen intenzív (íz)élményt nyújt az embernek. Valami ilyesmi a célja a zenekarnak is?

- Nos, amellett, hogy remélem, valóban intenzív élményt nyújtunk az embereknek, az igazsághoz hozzátartozik, hogy semmi különösebb gondolatiság nem volt a névválasztás mögött. Egyszerűen csak ez jutott eszünkbe és erősnek éreztük a hangzását.

Mennyit tudtok kamatoztatni a Zanzibaros múltadból? Vannak olyan csapdák és buktatók, amiket sikerült kikerülni a tapasztalatod miatt?

- Ha az ember sikeres, sok ember veszi körül. Aztán ha - önszántadból vagy sem – kikerülsz ebből a pozícióból, egyből kiderül, ki az igazi barát. Vannak persze, akik segítenek, vannak, akik csak gratulálnak a zenekarhoz, és persze az építő jellegű kritikák is jól jönnek. Valójában teljesen nulláról kezdtem valamit, 11 év Zanzibarozás után. Ez a rutin számít igazán, nem csak a kapcsolati tőke létezése vagy hiánya. A többiek nem élték még meg az igazi sikert és az ahhoz vezető utat, és hát természetes, hogy nem mindenben hisznek nekem. Nem is erőltetek rájuk semmit, így hát előforuld, hogy a saját kárunkon tanulunk. Azt viszont érzem, hogy valóban sok vakvágányt elkerülünk. A világ folyamatosan változik, a Zanzibar sikeressé válása óta eltelt tíz év, ami nagyon sok. Nem minden működik úgy, mint akkor, sőt! A többiek pedig fiatalabbak, mint én, nekem is érdemes hallgatnom rájuk.

wasabi_kiemelt.jpg

Tavaly év végén megjelent az első lemezetek, az Aranyat ér! Amit rajta hallunk, nevezhetjük a maga teljes egyszerűségében tiszta rockzenének, amely nagyon hasonló lehet ahhoz, amit a színpadon adtok elő.

- Igen, ha így látod és hallod, akkor sikerült az, amit szerettünk volna elérni. Abszolút az volt ugyanis a cél, hogy olyan legyen az albumon a hangszerelés és a keverés, ahogy élőben szól a zenekar. Ebben nagy segítségünkre volt Schram Dávid hangmérnök.

wasabi2.jpgVan tere az album hangzásának, gyakorlatilag minden stúdiós csilivilit nélkülöztetek. Különösen tetszik, hogy a basszusgitár ilyen karakteres szerepet kapott. Ez mennyire előre eldöntött lépés volt?

- Én voltam a lemez producere, és kezdettől fogva erre törekedtem. A lemezt Dávid masterelte, de előtte én végeztem a keverést, és mivel imádom az ilyen karakteres basszushangot, nem is hagytam a háttérben. Rékának pedig nagyon jól szól a kezében a hangszer, öröm volt ilyen basszussal dolgozni.

Ahogy megyünk sorra a dalokon, olyan, mintha Nelli városi és helyenként városfalakon túli élményekről mesélne. Mint megannyi pillanatkép, nem hagyományos megfogalmazásban.

- Nellinek nagyon érdekes gondolatvilága van, nemcsak a szövegekben, de a hétköznapokban is. Érdekes lány, elsőre kicsit elvarázsolt, fanyar humorral, kritikus életszemlélettel, és ez az, ami hallható a szövegeiben.

A Hangulat Bisztróhoz egy mókás kis klipet is készítettetek. Nem volt nagy meló ennyi Lego-figurát beszerezni és pozícióba állítani?

- Mindössze 1-2 hetes rákészülést igényelt az egész: írtunk forgatókönyvet, megterveztük és elkészítettük a háttereket, és persze beszereztük a figurákat. Három napig tartott a pozícióba állítás a durván háromezer képhez, amiből össze lett vágva a klip. Izgalmas és fárasztó volt, de egyúttal szórakoztató is.

wasabi4.jpgJelent szerinted külön vonzerőt a koncertjeitek látogatása szempontjából, hogy két bájos hölgy is játszik a zenekarban? Például a nők mehetnek azért, hogy kritizáljanak, a férfiak pedig az audio mellett vizuális élményt is kapnak…

- Nelli és Réka mindenképpen feldobja a színpadképet, de az a fontos, hogy mindketten nagyon jó zenészek, lelkes alkotó emberek, akik imádnak zenélni. Szóval remélem - és szerintem ők is -, hogy ez (is) feltűnik a Wasabi Kht. koncertek közönségének… :)

Ha végiggondolod az eddigi történéseket, hogy érzed: még csak az előételt kaptuk meg a Wasabi Kht.-ből?

- Mindenképpen. Az étkezés jelentős része még hátravan reményeim szerint. Klipek, lemezek és rengeteg koncert sok-sok éven keresztül, ez a terv. Mi rajta vagyunk az ügyön...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása