A gombamód szaporodó budapesti reggelizőhelyek egyik üde színfoltja a Rumbach Sebestyén utcában néhány hónapja nyílt Sonkapult, amely nevéhez híven valódi olasz és spanyol sonkákat tartalmazó szendvicseket és ízletes kávékat kínál.
Szorosan véve nem is reggelizőhelyről van szó, a kicsiny üzlet ugyanis minden nap éjfélig van nyitva, egy-egy hétvégi estén családias kocsmahangulatra talál az arra tévedő. A két tulajdonos, Bánlaki Balázs és Szablyás János elsősorban fesztiválokra tervezték vendéglátó tevékenységüket, minthogy ők maguk is nagy fesztiválrajongók.
A történet azonban nem is a fesztiváloknál kezdődött, hanem egy ócskapiacon. Balázs ugyanis régiségek felkutatásával és értékesítésével is foglalkozik (az üzletben található berendezési tárgyakra is ez a magyarázat egyébként), s egyik beszerzőkörútja alkalmával egy Berkel sonkaszeletelőre is talált. A nem mindennapi gép – mely az üzlethelyiségbe lépve teljes valójában fogadja a vendéget – adta az inspirációt egy „sonka-központú“ étkezőhely megnyitásához.
És bizony nem csalódik, aki sonkára vágyik: János ott helyben összeköltött számunkra egy-egy szendvicset, tényleg nem mindennapi ízélmény. Ha pedig valaki csütörtök este járna arra, ki ne hagyja az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő pincho estet, melyen alkalmanként más-más nemzet ételeiből kapnak sajátos ízelítőt a vendégek. Csak ajánlani tudom!
Kommentek