Kultography

Jennifer Lawrence vs. Amy Adams

Jennifer Lawrence vs. Amy Adams

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2014-01-22 14:46

Csütörtökön megérkezik a hazai mozikba az a film, amelyet a legtöbben az idei Oscar nagy esélyesének tartanak, és amelyben „összecsap" Jennifer Lawrence és Amy Adams. David O. Russell Amerikai botránya(16) remekül összerakott mű, de egy kis lélek mégis hiányzik belőle.

amerikaislid.jpgAz idei Oscar-jelölések listáját a Napos oldal és A harcos rendezőjének legújabb filmje vezeti tíz jelöléssel (igaz,AmerikaiBotrany_jelenetfotokicsi (15).jpg hogy a Gravitáció is ugyanennyit kapott, de Cuaron filmje inkább a technikai kategóriákban, mintsem a fontosakban várományos), sokak szerint esélyes lehet az év legjobb alkotásának járó arany szobrocska elnyerésére is. Az Amerikai Filmakadémia a következő kategóriákban látta díjra esélyesnek a művet: legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Christian Bale), legjobb női főszereplő (Amy Adams), legjobb férfi mellékszereplő (Bradley Cooper), legjobb női mellékszereplő (Jennifer Lawrence), legjobb rendező (David O. Russell), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb látvány, legjobb jelmez, legjobb vágás.

Ez pedig nem véletlen: az Amerikai botrány valóban egy mesterien összerakott film, O. Russell semmit sem bízott a véletlenre, a végén azonban mégis azt érezzük, hogy egy kis lélek hiányzik a filmből. Pedig tényleg mindenki odatette magát a stábban, mindenki csúcsformában volt. Amit még éreztünk az az, hogy a 138 perces játékidővel szerintünk Russell egy kicsit túlnyújtotta az alkotást és ezért néhol lassabb lett, mint kellett volna.

Irving (Christian Bale) zseni. De sajnos, a hazugság mestere, az átverés bajnoka, a történelem egyik legsikeresebb szélhámosa. Annyira, hogy olyasmi sikerült neki, ami sok, nála komolyabbnak és fontosabbnak tűnő embernek sem: beleírta magát az Egyesült Államok történetébe. Ő valamint bűn- és élettársa (Amy Adams) egy ideje kénytelen egy FBI-ügynöknek (Bradley Cooper) is dolgozni, aki ráveszi őket, hogy küzdjék be magukat a AmerikaiBotrany_jelenetfotokicsi (2).jpgmaffia felső köreibe. Ebben az izgalmas, sok új lehetőséget kínáló és nagyon veszélyes világban politikusok, bűnözők és beépített ügynökök találkoznak. És persze: nők. Ha bármelyikük hibázik, minden összeomlik, és a romok az összes résztvevőt magukkal rántják… A nők pedig senkit nem hagynak hidegen: se a csalót, se az FBI ügynököt, sem pedig a maffiózókat. A nőket pedig nem hagyja hidegen a csaló. Adams és Lawrence kimondottan odáig vannak Irvingért...

Ez a történet, amelyben minden aprólékosan ki van találva (sőt, néhány részlete a valóságban is megtörtént, igaz a film azért tényleges valós eseményektől messze van). Russell a színészeket tekintve nem kockáztatott (avagy a járt utat a járatlanért el ne hagyd elvén dolgozott): olyan gárdát választott, akikkel korábban már dolgozott (Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper) és egy újoncot engedett közéjük (Jeremy Renner). A színészek pedig hozták, amit kell, sőt, sokszor túl is teljesítettek, egyáltalán nem okoznak csalódást. Christian Bale ismét bizonyítja, hogy zseniális színész és, hogy még van olyan színe, amit nem láthattunk az évek folyamán, pedig már elég sokat megmutatott magából. Hihetetlen, amit ebben a filmben művel, és ha nem gondolnánk azt, hogy Leonardo DiCaprio most már tényleg megérdemli az Oscart, akkor mi biztos, hogy neki adnánk (bár azért Matthew McConaughey is elég erős versenyző idén). A bájos Jennifer Lawrence egy tulajdonképpen mini, buta liba szerepben is leveszi a lábáról az embert és bizonyítja, nem véletlen szeretik annyian. Jeremy Renner, akire a szélesvászon nézői leginkább Kathryn Bigelow Oscar-díjas filmjében, A bombák földjénben figyeltek fel, és aki azóta leginkább akciófilmekben játszik, O. Russelltől lehetőséget kapott arra, hogy bizonyítsa: több is van bent, mint a lövöldözős hős. A színész pedig élt a neki felkínált lehetőséggel és az Amerikai botrányban meggyőz minket arról, igenis méltó arra, hogy Oscar-díjas, Oscar-jelölt csapatban szerepeljen. A játékukat erősíti egyébként, hogy sok jelenet színészi improvizáció eredménye: át is jön a vásznon, hogy a szereplők jól érezték magukat a bőrükben, imádták a munkát.

De nem csupán a színészek tettek ki magukért: jó forgatókönyv, a jelmezeseknek, díszleteseknek is kezet csókolnánk, mint ahogy a fényképezés is csillagos ötös, illetve a vágás is rendben van. Minden egyben van, valami mégis hiányzik. Talán a mélység, amit mi léleknek nevezünk. Az, hogy a történet valójában felszínes, hogy a karakterek igazából nem mélyek, csak jól eljátszottak. Sebaj, a film így is élvezhető, a férfiszemeknek pedig külön élményt jelent majd Lawrence és Adams olykor-olykor mellnél kissé hiányos ruházata.

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (29).jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása