Kultography

Irány a Napos oldal!

Irány a Napos oldal!

Kultography írása itt: - 2013-01-11 18:30

Kétségtelen, hogy az egyik meglepetést David O. Russell filmje okozta az Amerikai Filmakadémia díjára jelöltek bejelentése után. Az összesítésekből kiderült, hogy a Napos oldal összesen nyolc kategóriában versenyez az Oscarért, ráadásul szinte az összes fontos kategóriában (legjobb film, legjobb rendező  - David O. Russell, legjobb férfi főszereplő – Bradley Cooper, legjobb női főszereplő – Jennifer Lawrence, legjobb férfi mellékszereplő – Robert De Niro, legjobb női mellékszereplő – Jackie Weaver, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb vágás).

A Napos oldal igazi romantikus mese felnőtteknek, amely szerencsére nem a már jól megszokott, sablonos, minden tiszta napsütés és boldogság érzettel jut el a happy endhez. Patet (Bradley Cooper) az édesanyja (Jackie Weaver) egy nap „kiszabadítja” a  zárt osztályról: hazaviszi fiát, hogy a családi fészekben gyógyulhasson tovább. A férfit azután zárták elmegyógyintézetbe, hogy félholtra verte felesége szeretőjét. Pat számára a cél: megtanulni kezelni az indulatait, leküzdeni mentális problémáját és visszaszerezni Nikkit, a feleségét. Miután Pat beköltözik a szüleihez a helyzet egyáltalán nem lesz jobb, sőt a családban elszabadul a pokol. A családi konfliktusok kiéleződését, a drámai helyzeteket remekül mutatja be a film, amihez persze kellett az is, hogy olyan zseniális színészek alakítsák a szülőket, mint Weaver és Robert De Niro.

A drámai helyzetet fokozza, hogy Pat a gyógyuláshoz társat talál magának, egy szintén pszichés problémákkal küzdő lányt, Tiffanyt (Jennifer Lawrence). Kettőjük között meglehetősen fura kapcsolat alakul ki, amelynek köszönhetően számos vicces, de sokszor egyben tragikus jelenet tanúi lehetnek a nézők.

Bradley Coopert mindenképpen érdekes ebben a filmben látni, mert az olyan vígjátékok alapján, mint például a Másnaposok, egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy egy ilyen alkotásban is meg tudja állni a helyét. A Napos oldal egy szívmelengető, zseniális, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató film, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudunk.

A rendező legutolsó filmje A harcos volt, amelyért Christian Bale és Melissa Leo Oscar-díjat is kapott. Russell, aki A harcos mellett például a Sivatagi cápákat is jegyzi, a Napos oldallal szerintünk ismét elérte, hogy egyre többen akarják majd megnézni alkotásait.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása