Kultography

Tizenegyedjére is jön az Anilogue Fesztivál

Tizenegyedjére is jön az Anilogue Fesztivál

Pataki Anita írása itt: - 2013-11-20 12:27

November 27. és december 1. között immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A fesztivál a Libanoni keringő rendezőjének legújabb filmjével nyitja meg a versenyt.

11.anilogue.jpg

Az Uránia és a Toldi mozi idén öt egészestés és harminchárom rövidfilmet tűz műsorára az ANILOGUE versenyprogramjának keretein belül. Versenyen kívül, többek között, Romániában élő magyar művészek munkáiba vagy éppen japán animációs művekbe is bepillanthatunk. A feszitvál nyitófilmje pedig a nagy sikerű Libanoni keringő rendezője, Ari Folman új filmje, A futurológiai kongresszus lesz. A tudományos-fantasztikus elemekkel átszőtt film a saját magát alakító Robin Wright történetét meséli el. A színésznő úgy dönt, filmes személyazonosságát eladja egy nagy stúdiónak, így olyan filmekben is használhatjék alakját, amelyeket ő maga korábban elutasított. Cserébe a húsz évre szóló szerződéssel a stúdió vállalja, hogy örökké fiatalon tartják a karakterét.

Az ehhez hasonló fantasztikus-futurisztikus témák a fesztivál egészestés felhozatalára jellemzőek lesznek. A brazil Luiz Bolognesi Rio 2096: A szerelem és düh története című alkotásában a már több mint hatszáz évet megélt főszereplő Brazília négy különböző történelmi időszakában kalandozik és keresi a szerelmet. A japán Éjfélkor az iskolában című Hitoshi Takekiyo-filmben három iskoláslány találkozik a biológialabor megelevenedett tartozékaival: Kunstlijkkal, az anatómiai modellel és Goth-tal, a a csontvázzal. A brit Paul Bush Babeldom című műve pedig a jövő városáról készít portrét egy szerelmi történetbe csomagolva.

A 33 versenyző rövidfilm között idén két magyar alkotás is helyet kapott, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjében Őz hirtelen érdeklődni kezd a számukra titokzatos harmadik dimenzió iránt, és ez a szenvedély teljesen felborítja a barátok békés életét. Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című alkotása eredetileg a WWF image filmjének készült, ám azóta jópár díjat bezsebelt és most az ANILOGUE közönsége is megismerkedhet vele. A versenyprogram mellett a három rövidfilmes zsűritag, Szederkényi Bella, Paul Bush és Zbigniew Rybczynski külföldi tagjainak életművéből illetve Romániában élő magyar művészek alkotásaiból is láthatunk válogatást. A japán animáció Európában szinte ismeretlen irányzataiból szemezgető Anime Haiku vetítés sem marad el, ahogy különféle workshopok is várják az érdeklődőket.

A vetítésekre egységesen 1150 forintért válthatunk jegyet a filmek előtt, vagy november 26-ig elővételben 800 forintért. Illetve 4800 forintért 6 alkalomra szóló bérlettel is látogathatók az előadások mind az Urániában, mind a Toldi moziban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása