Kultography

„Szüleink Bádogjátékai": kiállítás nem csak a szüleinknek - JÁTÉK!

„Szüleink Bádogjátékai": kiállítás nem csak a szüleinknek - JÁTÉK!

Kultography írása itt: - 2013-09-26 13:00

Bár a történet 1872-ben kezdődött Stadler Mihály „szitás – rostás” üzemében, amikor még csak úgynevezett szerkezet nélküli kézi játékokat gyártottak (homokozó lapát, játékvödör), a magyarországi lemezjáték-gyártás nagy korszakát – a nemzetközi gyakorlattól eltérően – csak 1953-tól számítjuk, amikor a Kohó és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárugyár lesz a hazai játékgyártás központja. A következő bő tíz évben olyan, ma már ikonikusnak számító darabok születtek, mint a rugós csibe, a tolató mozdony, a metalofon (xilofon), a játékpályázaton is díjnyertes kozmoglóbusz, vagy a robot felderítő és még számos más, kultikussá vált játék. Ezek szinte minden magyar családban megtalálhatóak voltak, és visszatekintve több generáció fiatalságához tartoznak hozzá.

Ezzek a tárgyakkal nosztalgiázhattok egy kicsit, a november 28-tól a Design Hét keretében megnyíló Szüleink Bádogjátékai című kiállításon, amelynek a  „Játékszerek Anno Kiállítóterem és Bolt" a otthont. A tárlat november végéig tart nyitva. A kiállítást délelőtt 10 órakor Majercsik Krisztina, a „Régi érdekes játékok” című könyv szerzője nyitja meg,  ezután  pedig nyolc alkalommal, mindig szombat délelőttönként 10 órakor, előadássorozat keretében mutatják be a játékokat és mesélik el történetüket. A kiállítás során mindenki ki is próbálhatja a régi kedvenceket.

Helyszín: Budapest, VI. Teréz körút 54.

 

JÁTÉK!

Nyerd meg a csipegető csibe, a hasonmás kutyaház persely vagy a zenélő mackó egyikét! Ehhez nem kell más tenned, mint válaszolni a következő kérdésre:

Milyen színű a Magyar lemezjátékok egyik emblematikus játéka, a csipegető csibe?
A www.jatekanno.hu oldalon könnyen megtalálod a választ.

A helyes megfejtéseket a jatek@kultography.hu címre várjuk, a levél tárgyának ezt írjátok: Szüleink Bádogjátékai játék. Beküldési határidő: október 1, kedd, 19 óra.

A játékban csak azok vehetnek részt, akik a telefonszámukat is beleírják az e-mailbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása