Kultography

Street Food Show: tölcséres kolbász mellé banános sör dukál

Street Food Show: tölcséres kolbász mellé banános sör dukál

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-09-07 12:13

A Kultography kóstoló-különítménye pénteken már nyitás után egy órával a Hold utcai Vásárcsarnok emeletén rótta a köröket. Be kell valljam, nem volt egyszerű dolgunk, hogy a rengeteg izgalmas ételkülönlegesség közül végül is mit kóstoljunk meg. Ezen a hétvégén tizennégy büfé, étterem, kávézó vesz részt a rendezvényen, a disznóságoktól a vietnami konyhán át egészen az édes torta falatkákig minden megtalálható. Választásunk végül a Vörös Homár, a KOLBice, a Brótpékség és a Kandalló kínálatára esett.

A Vörös Homár Halkereskedés és Gasztrobár tavaly ősszel nyitott meg a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A kínálatukban friss, prémium minőségű tengeri és édesvízi halak, rákok, kagylók valamint helyben készült hidegkonyhai finomságok szerepelnek. A rendezvényre paelaval, fish and chips-szel és édes-chilis ráknyárssal készültek, ami mellé hasábburgonyát kínálnak. Mi ez utóbbi mellett tettük le a voksunkat. A ráknyárs kellemesen fűszeres volt, de inkább a garnéla íze dominált. A frissen elkészült rákocskák elrepítettek minket Görögország csodás kikötőibe, ugyanis utoljára ott ettünk ilyen friss, ízletes garnélát. A nyárs ára 1500 Ft.

A KOLBice (a név a kolbász és az ice cream összeházasításából jött létre) két kitalálója, Radnai Tamás és Behovits Attila semmiféle vendéglátós múlttal nem rendelkezett még, amikor gondoltak egy nagyot és létrehozták a KOLBice-t. Ha valaki véletlen találkozik a két fiú büfékocsijával az utcán egy másodpercig se hezitáljon, azonnal vegyen tőlük egy tölcséres kolbászt. A háromféle (csípős, csemege, fehér) grillkolbászkák egy speciális, tölcsér alakúra sütött kenyértésztába kerülnek, melybe ízlés szerint még bajor káposztát, pirított hagymát és különféle szószokat is kérhetünk. A modernizált kolbász-kenyér kombináció igazi fesztivál étel, abból is a legjobb. A kolbászok ízletesek, a kenyértészta tökéletes állagú, és a szószokra sem lehet egy rossz szavunk sem. Ez a különös magyar "hot-dog" 1000 Ft-ba kerül.

Természetesen ennyi fűszeres finomság után megszomjazik az ember, így gasztrokirándulásunk következő állomása a Kandalló Kézműves Pub volt. Barna és világos, szűrt és szűretlen, gyümölcsös és hagyományos sörök sokasága közül kellett választanunk, ami elárulhatom, nem volt egyszerű. Végül nyert a banános sör. Ha valaki szereti a gyümölcsös söröket, akkor feltétlen látogasson el a Kertész utcába vagy még most hétvégén a Hold utcai Vásárcsarnokba, ugyanis ez a banános sör egy valódi költemény. Ha csukott szemmel az ember beleszagol a korsóba, azt hiheti, hogy egy hatalmas adag banánturmix illatozik előtte. A sörnek azonban nemcsak az illata fenomenális, de az íze is, egyszerre kesernyés és banános. A Kandallóban csapolt Gyertyános Serfőzde Hámori Banán sörkülönlegessége levett minket a lábunkról. Egy korsó sör 600 Ft.

S hogy útravalóról is gondoskodjunk, utolsó állomásunk a Brótpékség volt. Az elsőrangú, friss alapanyagokból készült péksütemények hagyományos módon készülnek, kovászból, tartósítószer, színezék és egyéb mesterséges adalékok nélkül. Itt minden egyes pékárú valódi kézműves munka. Választásunk végül egy vaníliás csigatoronyra és egy sonkás-sajtos párnára esett. Mindkettő 400 Ft-ba került, és ezen a helyen sem tudtunk semmibe belekötni. A tészta állaga megfelelő volt, a töltelék jól érvényesült, sőt a párnában rejlő sonka szelet olyan intenzív illattal és ízélménnyel ajándékozott meg minket (és környezetünket), amire nem is számítottunk.

Ma és holnap is még "tárt karokkal" várja a gasztrokalandorokat a Street Food Show, azonban arra készüljünk fel, hogy a finomságok mellé óriási tömeg és hosszú várakozási idő társul. Az elkötelezett gourméknak azonban ez nem jelenthet akadályt,  mi pedig mindenkit csak biztatni tudunk, hogy látogasson el a rendezvényre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása